top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiRuxandra Dobrescu

Cât iod îi trebuie tiroidei mele? De unde îl iau?

Avem nevoie de hormonii tiroidieni pentru creștere, dezvoltare și reglarea metabolismelor. Pentru a sintetiza acești hormoni tiroida are nevoie de iod, pe care îl ia din apă și din alimente.

Photo: www.freepik.com - Designed by Valeria_Aksakova / Freepik


Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca aportul zilnic minim de iod ar trebui să fie de:

- 90 micrograme/zi pentru copii preșcolari - 120 mcg/zi pentru copii școlari (6-12 ani) - 150 mcg/zi pentru adulți și copii peste 12 ani - 250 mcg/zi pentru gravide și femeile care alăptează


Alimente bogate în iod sunt peștele, fructele de mare și algele, adică lucrurile care vin din mare!

Legumele și produsele din carne și lactate conțin cantități diferite, în funcție de conținutul în iod al apei și al solului, și variază mult din punct de vedere geografic.

Problema este că în România, ca dealtfel în multe regiuni ale lumii (două treimi din Europa, de exemplu ‼️), apa și solul sunt sărace în iod, deci și plantele care cresc aici au iod puțin și carnea și laptele animalelor deasemenea. Deci dacă nu putem lua iod suficient din alimente, avem nevoie de suplimente.

Metoda cea mai eficientă este să folosim sarea iodată, de care avem nevoie (aproape) toți! Foarte puține persoane trebuie să evite sarea iodată și asta doar pe perioadă limitată: de exemplu pacienții cu cancer tiroidian care se pregătesc pentru terapia cu radioiod sau persoanele cu hipertiroidie severă, până se echilibrează funcția tiroidiană.

Persoanele operate de tiroidă nu mai au atâta nevoie de iod pentru că își iau hormonii tiroidieni gata sintetizați, din cutie – Euthyrox!

În general, iodul pe care îl luăm din sarea iodată este suficient, dar sunt situații când mai trebuie “suplimentat” – de exemplu în cazul femeilor gravide (care trebuie să producă hormoni tiroidieni și pentru bebe, după cum am vorbit ieri) și al celor care alăptează.

Nici persoanele cu afectare tiroidiană autoimună nu trebuie să evite iodul, de care are nevoie orice ființă care deține o tiroidă! Lucrul de care trebuie să ne ferim este EXCESUL de iod, despre care vom vorbi mâine!

La un consum normal de sare (consumul recomandat este de 5 grame de sare/zi) suntem foarte-foarte departe de acest prag periculos al excesului de iod. Mai degraba ar trebui să fim atenți la unele medicamente, de exemplu amiodarona și preparatele cu iod administrate pe piele sau pe mucoase, unele preparate naturiste sau suplimente alimentare care pot conține doze mari de iod (preparatele din alge, Spirulina, etc) și tomografiile cu substanța de contrast, care conține doze foarte mari de iod!

Mâine o temă controversată: tiroidita autoimună și iodul!

Poimâine vorbim mai în detaliu despre sarea iodată!

Rămâneți aproape!


Dacă vi s-a părul util ce tocmai ați citit, dați mai departe!

345 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page