Cancerul tiroidian diferențiat și sarcina
Zilele trecute am avut bucuria de a participa la “Săptămâna Medicală Balcanică” unde am avut ocazia să vorbesc din nou despre subiectul la care mă pricep cel mai bine – cancerul tiroidian. Tema abordată a fost pe cât de interesantă (zic eu...), pe atât de complicată – cancerul tiroidian diferențiat în sarcină.
Câteva din ideile dezbătute, pe scurt:
- În sarcină putem identifica noduli tiroidieni destul de frecvent (până la 20% din femei, după unele statistici), dar din acești noduli foarte puțini se dovedesc a fi cancer.
- Cu toate acestea, cancerul tiroidian este una din cele mai frecvente neoplazii la femeia tânără, deci putem avea ocazia să-l întâlnim și în sarcină.
- Evaluarea unui nodul tiroidian în sarcină are unele particularități, pentru că unele analize sunt în mod normal modificate în sarcină (de exemplu TSH) iar unele investigații sunt contraindicate (scintigrafia)
- În general, cancerul tiroidian papilar are un prognostic excelent și același lucru este valabil și la gravidă.
- La o femeie tânără cunoscută cu cancer tiroidian care își dorește o sarcină trebuie tratat corect cancerul și planificată sarcina atunci când am reușit să obținem un răspuns bun la tratament. Este un aspect foarte important pentru că un cancer tiroidian agresiv, prost controlat, poate să meargă prost în sarcină!
- Este nevoie de o urmarire atentă și o planificare corectă, dar trebuie să avem grijă nici să nu amânăm sarcina la nesfârșit pentru că și vârsta avansată a mamei poate să ducă la complicații!
- În condițiile unui tratament optim și a unei urmăriri atente, sarcina nu are de ce să meargă prost, nici pentru mamă nici pentru bebe.
Dacă vi s-a părut util, dați mai departe!
Rămâneți aproape!
Comentários