top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiRuxandra Dobrescu

Ce este și ce nu este tiroidita cronică autoimună?

Actualizată în: 31 oct. 2020

Tiroidita cronică autoimună este o afecțiune endocrină frecventă cauzată de o “dereglare” a sistemului imun care confundă tiroida cu ceva străin, care trebuie atacat și îndepartat! De aici și numele: “auto-imună”. I se mai spune și tiroidita Hashimoto, după numele chirurgului japonez care a descris-o pentru prima dată în 1912.

Photo and illustration: http://www.freepik.com/- Designed by Pressfoto / Freepik


DE CE APARE tiroidita autoimună? Mecanismul exact de apariție nu este încă complet elucidat, însă tiroidita pare că apare la persoane predispuse genetic pe fondul unor factori declanșatori, care pot fi un stres intens sau o infecție virală. Apare mult mai frecvent la femei (mai exact de 7-8 ori mai frecvent decât la bărbați) și este influențată de unii factori nutriționali, cum sunt aportul de iod, fier și seleniu (de care vom mai vorbi)!


CE SE ÎNTÂMPLĂ în tiroidita cronică? Sistemul imun începe să formeze anticorpi (proteinele care ne apără de infecții) și antrenează limfocite, celulele “de apărare”, împotriva tiroidei. Se produce astfel un atac autoimun continuu asupra celulelor tiroidiene care în timp sunt distruse. Acest proces distructiv poate începe lent și poate dura ani mulți până să fie diagnosticat! La început tiroida încă funcționează corect și funcția tiroidiană este normală; treptat, pe măsură ce se distrug celulele tiroidiene, apare hipotiroidismul, adică insuficiența tiroidiană și acesta este momentul în care cineva începe să aibă nevoie de tratament cu hormoni tiroidieni (Euthyrox).

CE NU ESTE tiroidita cronică? Deși apare, cum îi spune și numele, prin mecanism autoimun, tiroidita cronică nu înseamnă imunodepresie, adică o scădere a imunității! Sistemul imun funcționează eficient în combaterea infecțiilor în general... În cazul particular al infecției cu coronavirus, care ne mănâncă zilele în perioada asta, nu s-a identificat nici un risc crescut de infectare și nici un risc de a dezolta forme mai agresive de infecție!

Mâine vorbim despre tiroidita autoimună și dereglările de funcție tiroidiană, hipo și hipertiroidismul!

Rămâneți aproape!

1.243 afișări1 comentariu

Postări recente

Afișează-le pe toate

1 Kommentar


rburlaro
04. Nov. 2020

De cate ori pe an trebuie verificat tsh, ft3 la o persoana cu Tiroidita autoimuna si gusa nodulara , dar fara tratament de substitutie?Ecografie tiroidiana la ce interval se face ?

Gefällt mir
bottom of page