Cum se manifestă tiroidita cronică autoimună?
Actualizată în: 14 feb. 2021
În etapa inițială, care poate dura până la câțiva ani, funcția tiroidiană se menține normală – adică masa de celule tiroidiene restantă reușește să mențină producția de hormoni tiroidieni în limite normale. În această perioadă nu apare nicio manifestare legată de tiroidita autoimună.
Photo: http://www.freepik.com/- Designed by Racool_studio / Freepik
În timp, atacul autoimun îndreptat împotriva tiroidei face să se distrugă treptat celulele tiroidiene și apare hipotiroidismul, adică deficitul de hormoni tiroidieni. Din acest motiv se recomandă ca persoanele cu tiroidită autoimună să repete analizele de tiroidă (TSH și fT4) la 6 luni, ca să surprindem “începutul hipotioidiei” înainte să apuce să apară simptomele și să începem tratamentul!
Când se instalează hipotiroidia, poate apărea oboseală, scăderea capacității de concentrare și a memoriei, lentoare, intoleranță la frig, piele uscată, bradicardie (adică scade pulsul), tendință la constipație, edeme (retenție de apă) și tendință la îngrășare. Despre hipotiroidism, aici...
Câteodată, boala tiroidiană autoimună se manifestă ca hipertirodie, adică vorbim de o boala Basedow, care se manifestă cu stări de agitație, transpirații în exces, palpitații, scădere în greutate, insomnii, tranzit intestinal accelerat. Despre HIPO, HIPER, aici...
Se poate întâmpla însă ca pe lângă toate astea, să apară și alte probleme medicale care se manifestă și ele independent, uneori fără să ne fie clar care este cauza. Tiroidita cronică autoimună se poate asocia cu alte tipuri de boli autoimune (uneori, dar nu mereu):
- Vitiligo – pete albe pe piele care nu se colorează la soare
- Diabet zaharat tip 1 - distrucție autoimună a celulelor care produc insulină în pancreas, ceea ce duce la creșterea glicemiei
- Gastrită autoimună – deficit de absorbție a fierului și anemie
- Boală celiacă (intoleranța la gluten) – distrucție autoimună a mucoasei intestinale, ca răspuns la alimente care conțin gluten (grâu, orz, secară etc). În formă severă poate determina diaree, balonări, durere abdominală. În forme blânde poate fi asimptomatică, dar poate duce la malabsorbție și deficite ale unor vitamine și minerale, de exemplu vitamina D și fier.
- Anemie pernicioasă – anemie prin deficit de vitamina B12 din cauza unor anticorpi care interferă cu absorbția ei din tubul digestiv
- Boli reumatologice: poliartitrită reumatoidă, lupus eritematos sistemic.
Este bine să avem în vedere posibilitatea altor afecțiuni autoimune care se asociază tiroiditei cronice, mai ales în cazul unor simptome care clar nu au legătura direct cu tiroida!
PS: Este foarte posibil ca tiroidita autoimună să nu se asocieze cu nimic și să nu dea nicio modificare semnificativă pe parcursul vieții, deci nu punem răul înainte, dar rămânem vigilenți!
Rămâneți aproape!
Comments