top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiRuxandra Dobrescu

De câte feluri este cancerul tiroidian?

Revin la tema mea de suflet pentru că știu că asta este zona în care pot să ajut cel mai mult! ❤️


Un diagnostic de cancer este o mare încercare, însă când vine vorba de tiroidă lucrurile nu sunt întotdeauna atât de negre!


În primul rând trebuie să înțelegem că atunci când vorbim de cancerul tiroidian, ne referim de fapt la una din cele câteva variante posibile.

Illustration: www.freepik.com - Designed by Freepik


Cancerul tiroidian diferențiat (papilar sau folicular) se dezvoltă din celulele tiroidiene care alcătuiesc foliculii tiroidieni, adică structurile din glanda tiroidă care secretă hormonii tiroidieni. Este un lucru important, pentru că celulele tumorale păstrează în mare parte proprietățile celulelor tiroidiene din care s-au format și ne putem folosi de aceste trăsături ca de niște arme în lupta cu boala! De exemplu, știm că tiroida captează iodul din circulație, pe care îl folosește ca să formeze hormonii tiroidieni! Ei bine, și celulele canceroase pot să capteze iodul, așa că putem să administrăm iod radioactiv ca tratament și acesta va arde resturile de cancer! Este unul din motivele pentru care cancerul tiroidian diferențiat are în general un prognostic bun (de multe ori se vindecă!).


Există din păcate și forme mai slab diferențiate, care evoluează agresiv și au prognostic prost! Cancerul anaplazic este forma cea mai agresivă de cancer tiroidian, apare de multe ori la persoane în vârstă, frecvent pe fondul unui cancer tiroidian mai blând, vechi dar neglijat!


Cancerul medular tiroidian se formează dintr-un alt tip de celule tiroidiene, celulele parafoliculare C, care nu sunt implicate în sinteza de hormoni tiroidieni, deci în acest tip de cancer nu ne ajută iodul radioactiv, pentru că celulele maligne nu sunt capabile să îl capteze! Din cauza asta, cancerul medular tiroidian este mai greu de combătut, pentru că avem mai puține arme! Devine foarte important un diagnostic cât mai precoce, pentru ca dacă tumora este mai mică avem șanse mai mari să-l vindecăm prin operație! Și pentru că operația este atât de importantă, este esențial să alegem un chirurg cu mare experiență!


Despre cum alegem doctorul potrivit mai multe informații aici.


Haideți să avem grijă de noi!


Dacă ceva este în neregulă, hai să mergem la doctor, nu mai amânăm!


Din păcate timpul nu putem să-l dăm înapoi!

451 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page