Ruxandra Dobrescu
Viața fără tiroidă... ce e voie și ce nu!
Ce se întâmplă după operația de tiroidă? 😊 La ce trebuie să fim atenți?
Viața fără tiroidă nu ar trebui sa fie cu nimic diferită de viața de dinainte, cu condiția să fim atenți la câteva lucruri:
🔹 După o tiroidectomie totală (adică dacă s-a scos toată tiroida), trebuie să înlocuim hormonii tiroidieni pe care tiroida nu-i mai produce cu hormoni tiroidieni sintetici. După o tiroidectomie parțială (adică dacă s-a scos doar o parte din tiroidă) poate să nu fie nevoie de tratament substitutiv, dacă porțiunea rămasă din tiroidă reușește să crească sinteza de hormoni tiroidieni în mod compensator sau poate fi necesară o doză mai mică.

🔹 Tratamentul hipotiroidismului se face de cele mai multe ori cu Levo-Tiroxină (Euthyrox sau Accu-Thyrox). Uneori un tratament combinat T4 + T3 (de exemplu Novothyral) ar putea fi indicat la persoanele care continuă să nu se simtă bine, deși analizele de tiroidă sunt normale. Am vorbit despre asta aici!
🔹 Monitorizarea tratamentului se face prin dozarea TSH și fT4 (eventual și T3 la persoanele pe tratament combinat T4+T3). Nivelul de TSH pe care îl dorim depinde de situația particulară a fiecărui pacient, lucru despre care vorbim mâine...
🔹 Uneori, mai ales după operațiile complicate de tiroidă, cum sunt cele pentru cancer tiroidian, poate apărea hipoparatiroidism, prin leziunea glandelor paratiroide, care se manifestă prin niveluri scăzute de calciu în sânge ceea ce duce la crampe, cârcei și furnicături. Tratamentul în hipoparatiroidismul postchirurgical este cu vitamina D și preparate de calciu, iar dozele sunt ajustate periodic în funcție de rezultatul analizelor.
🔹 Cât timp funcția tiroidiană este corect echilibrată pe tratament, nu există nicio modificare la nivelul metabolismelor față de perioada de dinainte de operație și nicio variație de greutate! Adică nu ne ingrășăm după operație! Cel puțin nu de la tiroidă! 😊 Dar trebuie să avem grijă să păstrăm un stil de viață cât mai echilibrat!
🔹 Tratamentul cu hormoni tiroidieni trebuie administrat dimineața, cu cel puțin jumătate de oră înainte de masă și înainte de cafea pentru că alimentele și cafeina scad absorbția hormonilor tiroidieni!
🔹 Preparatele care conțin soia scad absorbția Euthyroxului și a celorlalte medicamente care conțin tiroxină. Asta nu însemnă că trebuie să evităm cu totul soia, dar este bine să consumăm aceste produse după cel puțin 4 ore de la administrarea hormonilor tiroidieni.
🔹 Aceeași regulă de 4 ore după Euthyrox trebuie aplicată și pentru unele medicamente care îi pot scădea absorbția, cum sunt preparatele care conțin fier, calciu, antiacide.
🔹 Am tot vorbit despre iod, și cât de important este el pentru sinteza de hormoni tiroidieni... ei bine, după operația de tiroidă iodul nu mai este atât de important, pentru că ne luăm hormonii tiroidieni direct sintetizați din tableta de Euthyrox. Deci referitor la sare, putem folosi de care dorim! Dar dacă gătim și mâncăm în familie, trebuie să ne gândim că membrii familiei care au tiroidele pe loc au în continuare nevoie de iod, așa că de dragul lor ar trebui să continuăm să folosim sare iodată! 😊
🔹 Trebuie să avem grijă să păstăm un stil de viață cât mai sănătos! Evităm dulciurile concentate (cu zahăr mult) și grăsimile animale în cantitate mare! Evităm alimentele foarte procesate! Facem cât mai multă mișcare!
‼️ Atenție ‼️
Dacă ajungem să nu ne simțim bine, nu este din cauza operației de tiroidă! Înseamnă că ceva este în neregulă și trebuie să luăm din nou legătura cu medicul endocrinolog!
Poate este o problemă cu tratamentul, cu modul de administrare sau poate este ceva complet diferit, adică o altă afecțiune care începe să se manifeste la un moment dat independent de hipotiroidism!
Hai să avem grijă de noi!
Rămâneți aproape!