top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiRuxandra Dobrescu

Am un nodul tiroidian! E grav?

Actualizată în: 30 ian. 2020

Mulți dintre pacienții cu care mă întâlnesc pentru prima dată vin la cabinet îngrijorați pentru că tocmai au aflat că au unul sau mai mulți noduli tiroidieni. Pentru multă lume acest nodul duce direct cu gândul la cancer și/ sau la operație și de aici îngrijorarea de care vorbeam...


Haideți așadar să încercăm să lămurim un pic cum stă treaba cu nodulii tiroidieni!

1. Glanda tiroidă este una dintre cele mai mari glande endocrine; are formă de fluture și este așezată la baza gâtului, deasupra claviculelor și în fața traheei. Localizarea tiroidei este importantă pentru că se învecinează cu structuri importante de la nivelul gâtului: traheea, esofagul, nervii laringei recurenți (care asigură funcționarea corzilor vocale) și vasele mari ale gâtului. Aceste structuri pot fi afectate în unele boli tiroidiene.


2. “Gușă” înseamnă din punct de vedere medical mărirea de volum a glandei tiroide, care poate fi difuză sau prin prezența nodulilor tiroidieni.


3. Nodulii tiroidieni sunt formațiuni rotund-ovalare care apar în structura glandei tiroide din diverse cauze, frecvent în zone geografice cu deficit de iod, cum sunt mai ales zonele de deal și de munte de la noi din țară.


4. Sunt extrem de frecvenți – se estimează că mai mult de jumătate din populație prezintă noduli tiroidieni și frecvența lor crește odată cu înaintarea în vârstă.


5. Au dimensiuni variabile, de la unii de câțiva milimetri, vizibili doar ecografic, până la unii foarte voluminoși, de câțiva centimetri, care se văd cu ochiul liber.


6. Nodulii mici nu dau, în general, manifestări și sunt depistați întâmplător, de exemplu după un examen computer tomograf sau de rezonanță magnetică nucleară, efectuat pentru altă problemă de sănătate. Mulți dintre noi putem avea noduli tiroidieni, fără să știm de existența lor!


7. Nodulii foarte mari ajung să apese pe organele din jur și se pot manifesta ca răgușeală, dificultăți la respirație sau la înghițit. Dacă nodulii secretă prea mulți hormoni tiroidieni, pot apărea semne de hipertiroidie, de exemplu palpitații, transpirații, tremor, stare de agitație.


8. În 95% din cazuri nodulii tiroidieni sunt benigni (adică nu sunt cancer) și nu pun probleme de sănătate dacă nu sunt foarte mari. Aproximativ 5% din noduli sunt maligni (adică sunt cancer) și necesită tratament chirurgical și eventual alte metode de tratament post-operator.


9. Când se descoperă un nodul tiroidian medicul endocrinolog va recomanda analize de sânge pentru a verifica cum funcționează glanda tiroidă și o ecografie tiroidiană pentru a vedea cum arată nodulul sau dacă mai sunt și alții pe lângă el.



Photo: Wix


10. Ecografia tiroidiană singură nu poate să spună dacă un nodul este cancer sau nu, dar în funcție de aspectul ecografic medicul poate recomanda analize suplimentare, cum ar fi dozarea calcitoninei (un marker tumoral) sau puncția tiroidiană cu ac fin.


11. După cum îi spune și numele, puncția tiroidiană folosește un ac foarte subțire pentru a preleva o cantitate mică de țesut tiroidian care este analizat la microscop de medicul anatomo-patolog și poate identifica prezența cancerului tiroidian. Este o procedură minim invazivă, care se poate face pe loc, fără o pregătire specială anterioară. Nu doare mai mult decât o recoltare de sânge pentru analize și este ușor de făcut pentru că tiroida este așezată foarte superficial, aproape imediat sub piele.


12. Uneori rezultatul puncției poate să nu fie concludent, ceea ce impune analize suplimentare sau repetarea puncției după câteva luni.


13. Dacă rezultatul puncției arată un nodul malign (adică sugerează cancer tiroidian) va fi necesară rezecția chirurgicală. Dacă puncția arată un rezultat benign și nodulul sau nodulii nu sunt foarte mari și nu dau fenomene de compresie pe structurile din jur, putem de cele mai multe ori să-i urmărim ecografic. Un nodul tiroidian foarte mare, dacă este simptomatic poate necesita intervenție chirurgicală chiar dacă este benign (chiar dacă nu e cancer).


14. Dacă analizele arată o disfuncție tiroidiană, adică dacă glanda tiroidă nu funcționează corect, dezechilibrul tiroidian poate fi corectat prin tratament medicamentos, dar acesta nu va modifica semnificativ dimensiunea nodulilor.


15. Unii noduli tiroidieni sunt hiperfuncționali, adică secretă prea mulți hormoni tiroidieni, și în cazul lor tratamentul constă, în general, în rezecție chirurgicală sau în administrarea unei doze de iod radioactiv care să “ardă” nodulul.


Despre ce înseamnă un nodul tiroidian “suspect” și care sunt manifestările care ar trebui să ne îngrijoreze, în episodul următor…


Ți s-a părut utilă informația?

Dă-o mai departe!

1.460 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page