top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiRuxandra Dobrescu

Ce analize facem în cazul nodulilor tiroidieni?

Frecvent mă întreabă lumea: dacă analizele ies bine, pot să am totuși probleme cu tiroida?

Da, pentru că pot să am, de exemplu, un nodul tiroidian, din păcate chiar un cancer tiroidian, care nu se manifestă nicicum și nici nu modifică analizele de sânge uzuale!


Din acest motiv, când investigăm tiroida folosim teste care ne arată cum funcționează tiroida (adică analize de sânge) și metode de imagistică pentru a vedea care e structura, adică cum “arată” tiroida (ecografie, tomografie etc). Sunt informații diferite, ca niște bucățele dintr-un puzzle care ne dau imaginea completă doar când sunt puse toate cap la cap! 😊

Illustration: www.freepik.com/photos/frame - Created by Freepik

Și încă ceva - nu există o listă “standard” de analize pentru toată lumea, de asta este important să mergem la medic când avem o problemă! Rezultatele analizelor vor fi și ele interpretate de medic, ținând cont de istoricul medical al fiecarui pacient.


🔹 La analizele de sânge verficăm hormonii tiroidieni (TSH și fT4), eventual unii anticorpi, dacă bănuim un fond de tiroidită autoimună și eventual markerii tumorali (calcitonina și antigenul carcino-embrional) dacă bănuim un carcinom medular tiroidian.

🔹 Ecografia tiroidiană descrie nodulul identificat, poate identifica și alți noduli de care nu știam și ne arată dacă există ganglioni limfatici suspecți la nivelul gâtului. Ecografia nu ne poate spune dacă un nodul este cancer tiroidian sau nu, dar ne ajută să selectăm acei noduli suspecți la care merită făcute investigații suplimentare.

🔹 Puncția tiroidiană cu ac fin este o investigație simplă care folosește un ac foarte subțire pentru a preleva o cantitate mică de țesut tiroidian care este analizat la microscop de medicul anatomo-patolog și poate identifica prezența cancerului tiroidian.

🔹 Scintigrafia tiroidiană presupune injectarea unui trasor radioactiv (iod sau technețiu) care este captat de țesutul tiroidian funcțional. Se recomandă în investigarea nodulilor tiroidieni depistați în context de hipertiroidie, pentru a verfica dacă un anume nodul este "cald", adică dacă el este sursa excesului de hormoni tiroidieni.

Rămâneți aproape!


Dacă vi s-a părut util, nu țineți doar pentru voi, dați mai departe!

389 afișări1 comentariu

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page