top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiRuxandra Dobrescu

Cât de des trebuie să repetăm analizele de tiroidă?

DEPINDE de motiv și de tipul afecțiunii! 😊

🔹 La o persoană cu tiroidită cronică autoimună la care tiroida încă funcționează normal – în general repetăm analizele de tiroidă (TSH, fT4) la 6 luni, ca să ne asigurăm că funcția tiroidiană se menține normală sau ca să depistăm repede o eventuală instalare a hipotiroidismului.

🔹 La o persoană cu tiroidită cronică și hipotiroidism repetăm analizele la 6 luni ca dacă este nevoie să modificăm doza de Euthyrox/ Accu-Thyrox să facem asta la timp! 💊

Photo: www.freepik.com - Designed by rawpixel.com / Freepik


🔹 După operația de tiroidă facem primul set de analizele cam la 6 săptămâni postoperator, ca să vedem dacă doza indicată inițial este bună sau nu (în general se începe la toată lumea cu 100 micrograme și se ajustează doza pentru fiecare în funcție de răspunsul la tratament). După fiecare ajustare avem nevoie de 6-8 săptămâni să se stabilizeze în sânge nivelul de hormoni tiroidieni, deci nu repetăm analizele mai repede de atât!

🔹 Postoperator, când doza e cea corectă, repetăm analizele de regulă la 6 luni, pentru că în timp pot apărea modificări și pote fi cazul să schimbăm doza.

🔹 În sarcină putem face analizele mai des, în funcție de situația particulară a fiecărei femei. Uneori repetăm după doar o lună, pentru că hormonii tiroidieni ai mamei sunt esențiali pentru dezvoltarea creierului bebelui, deci trebuie să urmărim cu atenție!

🔹 În hipetiroidie facem în general analize mai des, cel puțin la început (la o lună jumătate - două), pentru că pot apărea variații destul de rapide ale nivelului de hormoni tiroidieni în sânge în funcție de doza prescrisă de Thyrozol. După ce stabilizăm nivelul de hormoni tiroidieni pe tratament cu doza de întreținere de Thyrozol, vom face analize mai rar, la 3-6 luni.


Sper că v-a fost de folos!


Dacă da, dați mai departe să ajungă și la alții!

934 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page