top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiRuxandra Dobrescu

De ce apar nodulii tiroidieni?

Actualizată în: 8 ian. 2021

Pentru mulți dintre noi, când vorbim de noduli tiroidieni gândul fuge imediat la cancer, dar majoritatea acestor noduli sunt de fapt benigni (adică nu sunt cancer!).


De ce apar nodulii tiroidieni? Sunt multe cauze posibile și mai mulți factori de risc. Haideți să-i luăm pe rând!

Photo: www.freepik.com - Designed by rawpixel.com / Freepik


Nodulii benigni (care NU sunt cancer)


Deficitul de iod – în zonele geografice cu deficit de iod (cum este și România) nodulii tiroidieni sunt foarte frecvenți. Din cauză că iodul este esențial pentru formarea hormonilor tiroidieni, o lipsă de iod înseamnă o sinteză insuficientă de hormoni tiroidieni, ceea ce duce la creșterea nivelului TSH care stimulează tiroida, o “biciuește” în încercarea de a optimiza producția de hormoni.


Această stimulare a tiroidei o face ca la început să crească în dimensiuni (gușă difuză), apoi în timp apar nodulii. Odată formați acești nodulii nu dau înapoi și nu dispar, chiar dacă corectăm deficitul de iod, deci este foarte important ca aportul de iod să fie corect încă de la începutul vieții.


Prin introducerea sării iodate începe să se corecteze această problemă, adică copiii noștri crescuți cu un aport adecvat de iod vor avea mai rar noduli tiroidieni! Deci folosiți cu încredere sarea iodată!


Fumatul – accentuează riscul de noduli tiroidieni, mai ales în zonele cu deficit de iod.


Obezitatea – crește dimensiunea glandei tiroide care are de multe ori aspect asemănător tiroiditei, probabil datorită mediatorilor inflamatori produși de țesutul adipos! Atenție! Și riscul de cancer tiroidian este cu 55% mai mare la persoanele cu obezitate!


Tiroidita autoimună – duce practic la o inflamație cronică la nivelul tiroidei, ceea ce face ca în timp să se dezvolte noduli.


Nodulii maligni (care sunt cancer)


Vârsta! Nodulii tiroidieni sunt destul de frecvenți o dată ce avansăm în vărstă, însă majoritatea acestor noduli sunt benigni (nu sunt cancer). Un nodul tiroidian depistat la un copil, adolescent sau tânăr adult are însă șanse mai mari să fie cancer! Deci suntem vigilienți și mergem imediat la doctor dacă observăm o problemă la cei mici!


Sexul! Cancerul tiroidian este de 2 ori mai frecvent la bărbați decât la femei!


Un istoric de iradiere la nivelul capului sau gâtului, crește riscul de apariție a cancerului tiroidian. Asta include radioterapia pentru diferite tipuri de afecțiuni, și, din păcate, iradierea după accidente nucleare, cum a fost cel de la Cernobîl.


Există forme familiale de cancer tiroidian, adică familii în care riscul de cancer se transmite pe linie genetică. Dacă avem o rudă apropiată cu cancer tiroidian e bine să mergem la endocrinolog pentru un consult și să spunem medicilor cu care ne întâlnim de acest istoric familial semnificativ.


Mâind vorbim despre semnele de alarmă în cazul nodulilor tiroidieni - când bănuim că un nodul tiroidian este cancer?


Rămâneți aproape!


Dacă vi s-a părut utilă informația, dați-o mai departe!

816 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page