top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiRuxandra Dobrescu

Viața în vremea lui Corona...


Ultimele zile au adus la noi în țară o serie de măsuri extraordinare în încercarea de a limita expunerea la SARS-CoV-2, sau Severe Acute Rerspiratory Syndrome CoronaVirus-2, cum este denumit oficial noul coronavirus. Unii au răspuns la aceste măsuri printr-o reacție de panică, alții cu indiferență, ca și cum pe ei nu îi privește, iar alții au fost combativi cu ceea ce consideră ca o limitare a drepturilor lor individuale.




Suntem expuși la o avalanșă de informații, unele de calitate bună, altele din surse îndoielnice.


Câteva lucruri trebuie însă să ne fie clare:


În primul rând, nu este cazul de panică, dar este momentul să fim prudenți, cu sănătatea noastră si a celor din jur!


Infecția cu coronavirus este mai mult decât o simplă gripă! O arată datele din China și mai recent informațiile venite din Italia. Am auzit din multe părți “ce ne agităm atât cu coronavirusul?! Au murit câteva sute de oameni, de gripă mor anual zeci de mii de oameni!” Ei bine, da! Dar de gripă se îmbolnăvesc anual zeci de milioane de oameni, deci rata de mortilitate raportată la numărul de îmbolnăviri este în jur de 0.1%. Pentru coronavirus, mortalitatea raportată la acest moment este de 3.5%, deci mult mai mult!


În plus, după cum îi spune și numele, coronavirusul determină la aproximativ 10-15% din persoanele infectate un tip sever de pneumonie pentru care este necesară spitalizare, de multe ori în terapie intensivă. Deci îmbolnăvirea în același timp a unui numar mare de oameni, cum s-a întâmplat în Italia, poate să pună o povară uriașă asupra spitalelor, a căror capacitate ajunge să fie depașită! Nu este un scenariu ipotetic, este o situație reală, dramatică, care reiese din poveștile medicilor italieni din ultimele zile!



Persoanele aflate la risc să facă o formă agresivă, amenințătoare de viață de COVID-19 sunt mai degrabă persoanele vârstnice și cei cu alte afecțiuni semnificative cardio-vasculare, respiratorii cronice sau diabet! Dar dacă vă gândiți că asta va protejează, gândiți-vă în același timp la părinții dvs, la bunici sau la victimele colaterale pe care le întâlniți pe stradă, în autobuz sau la supermarket! Se estimează că fiecare persoană infectată transmite mai departe virusul către măcar alte 2-3 persoane. Și toți avem apropiați care se încadrează în grupele de risc de mai sus. În plus, dacă spitalele ajung să fie pline de persoane cu pneumonie prin coronavirus, ce se întâmplă cu cei care au nevoie de o operație banală de apendicită? Sau cei cu infarct? Sau accident vascular? Sau cu victimele accidentelor auto?


Ce putem face noi în situația asta?


- Să respectăm măsurile luate de autorități pentru limitarea expunerii! Indiferent ce părere avem despre politicienii care ne conduc și despre sistemul medical din Romania, acum este momentul să lucrăm împreună ca societate, pentru că doar așa vom reuși să mergem mai departe!


- Să respectăm regulile de carantină și izolare la domiciliu atunci când acest lucru este necesar!


- Să evităm zonele foarte populate și evenimentele sociale, sportive, culturale etc la care participă multe persoane!


- Să evităm călătoriile în zonele din lume considerate la risc! Zonele roșii sunt acum: toată Italia, provincia Hubei din China și unele zone din Coreea ce Sud. Zone galbene: Iran, restul Chinei și Coreei de Sud, unele zone din Germania.


- Dacă devenim febrili și tușim și am călătorit recent în una din zonele de mai sus, sau avut contact cu cineva posibil infectat, sunăm la 112 si cerem indicații. NU mergem la medicul de familie, la spital sau la farmacie, pentru că riscăm să infectăm la rândul nostru și alte persoane care ne ies în cale!


- Încercăm să lucrăm de acasă, atunci când acest lucru este posibil! Evităm transportul public aglomerat!


- Avem grijă de persoanele în vârstă din jurul nostru! Nu ne vizităm părinții dacă suntem bolnavi! Îi sfătuim să evite zonele aglomerate, supermarketuri, etc… Pentru aprovizionare o soluție ar putea fi cumpărăturile făcute online.


- Evităm să dăm mâna ca salut, să ne pupăm si să ne strângem în brațe!


- Evităm să ducem mâna la ochi, la nas și la gură, gesturi de multe ori reflexe, de care nici nu ne dăm seama!


- Ne spălăm pe mâini cât mai des sau ne dezinfectăm cu soluții pe bază de alcool! Virusul rezistă pe suprafețe până la căteva ore, deci atenție la inele, brățări, ceasuri, telefonul mobil și tastatura de la telefon!


- Strănutăm sau tușim în cot sau într-o batistă de unică folosință și ne spălăm pe mâini cât de repede! Masca chirurgicală nu ne protejează în mod semnificativ de infecție, dar îi poate proteja pe ceilalți dacă suntem noi bolnavi!


Trăim vremuri interesante, dar le putem depăși împreună dacă înțelegem cu toții ce avem de făcut și de ce trebuie să facem asta! Restricționarea temporară a unora din libertățile cu care ne-am obișnuit (adică dreptul să ieșim când vrem, cu cine vrem; dreptul la libera circulație în Europa) este în acest moment un rău necesar! Un pic de răbdare și trecem și de asta!


Haideți să încercăm să fim responsabili cu sănătatea noastră și a celor din jur!



Dacă ți s-a părut utilă informația, dă-o mai departe!


Educați suntem mai puternici!

912 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page