top of page
Caută
Poza scriitoruluiRuxandra Dobrescu

Care sunt principalele analize de tiroidă?

Hai să vorbim puțin de analizele de tiroidă! Care sunt ele, când avem nevoie de ele și cum trebuie să le facem?


Primul lucru de ținut minte? Nu ne trebuie TOATE analizele!


Când vine vorba de sănătatea noastră, toți vrem să știm că am făcut tot ce se poate, inclusiv când vine vorba de analize.


Însă nu toate analizele posibile au rost/ relevanță la aceeași persoană, unele însemnând de-a dreptul bani aruncați pe geam!

Photo: www.freepik.com

Evaluăm funcția tiroidiană prin TSH și fT4 sau T4.


În hipertiroidie ne poate fi de ajutor și T3, pentru că la unii hipertiroidieni tiroida produce mai mult T3 decât T4. La o persoană cu hipotiroidie pe tratament cu Euthyrox sau Accu-Thyrox nu are sens dozarea T3 pentru că vrem să vedem dacă doza de Euthyrox sau Accu-Thyrox este eficientă și acestea conțin doar T4!


Pentru a testa existența unei tiroidite autoimune, care este cauza cea mai frecventă de hipotiroidism, putem măsura anticorpii: ATPO (Anticorpi anti-tireoperoxidază) și/ sau ATg (Anticorpi anti-tireoglobulină).


O persoană cu hipertiroidie poate să aibă boala Basedow, care este tot o formă de afectare tiroidiană autoimună, pe care o diagnosticăm măsurând niște anticorpi mai speciali, TRAB (Anticorpi anti-receptor TSH).


Tireoglobulina NU este aproape niciodată de folos la o persoană care are tiroida pe loc! Este un marker tumoral pe care îl măsurăm la pacienții cu cancer tiroidian DUPĂ operația de tiroidă! O persoană cu tiroida pe loc poate să aibă o tireoglobulină mare chiar fără să aibă cancer tiroidian – poate fi crescută, de exemplu, și in tiroidita autoimună, hipertiroidie.


În concluzie... ce analize ar trebui să fac ca să văd cum stau cu tiroida? DEPINDE! Depinde de situația medicală a fiecărei persoane, nu există un pachet de analize valabil pentru toată lumea... adică dacă avem o problemă, mergem la doctor și întrebăm!


Să facem lucrurile cu cap, intotdeauna!


Vi s-a părut util, dați mai departe și la alții!

808 afișări4 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

4件のコメント


Kati Szabo Manole
Kati Szabo Manole
2020年12月20日

Multumesc!

いいね!

Ruxandra Dobrescu
Ruxandra Dobrescu
2020年12月19日

Analizele trebuie intotdeauna personalizate pentru fiecare pacient. Lista din articol este doar un... indrumar, sa spunem! Pentru urmarirea unui pacient cu tiroidita autoimuna este probabil suficient TSH si fT4. Anticorpii nu trebuie masurati de fiecare data.

いいね!

Kati Szabo Manole
Kati Szabo Manole
2020年12月19日

Tipuri de analize din categoria hipo sau hiper?

いいね!

Kati Szabo Manole
Kati Szabo Manole
2020年12月19日

Buna ziua. Daca am tiroida cronica autoimuna care din cele 2 tipuri de mai sus trebuie sa le repet? Mie dr mia spus doar de TSH si FT4.

いいね!
bottom of page