top of page
Caută
Poza scriitoruluiRuxandra Dobrescu

ATPO și tiroidita autoimună - ce ne spune?

Actualizată în: 10 feb. 2021

Despre ATPO știați că…


- sunt cel mai frecvent întalniți în tiroidita cronică autoimună; uneori sunt prezenți și în boala Basedow (hipertiroidie prin mecanism autoimun)


- sunt îndreptați împotriva tireoperoxidazei (TPO), o enzimă din tiroidă care este esențială în sintetizarea hormonilor tiroidieni

Illustration: www.freepik.com - Designed by Freepik


- este analiza cel mai frecvent folosită pentru diagnosticul unei tiroidite autoimune


- în general îi măsurăm o dată, la început, când punem diagnosticul și nu-i mai urmărim de fiecare dată când repetăm analizele pentru că nivelul lor este fluctuant în timp și valoarea exactă nu ne spune mare lucru, mai ales dacă a apărut deja hipotiroidismul


- suplimentarea cu seleniu poate să scadă nivelul de anticorpi (dacă chiar vrem să-i urmărim în timp) dar nu este clar dacă asta schimbă cu ceva modul în care evoluează boala în timp.


- trebuie să fim un pic mai atenți la gravide, pentru că un nivel crescut ATPO crește riscul de avort spontan și naștere prematură.


- femeile cu tiroidită cronică autoimună și funcție tiroidiană normală au șanse mai mari să dezvolte hipotiroidism în sarcină și tiroidită postpartum (o formă mai specială de tiroidită care se manifestă ca o hipertiroidie timp de cateva săptămâni urmată de hipotiroidie de multe ori permanentă).


- ATPO nu ne ajută la nimic la o persoană care e deja operată de tiroidă!

Atenție!

- Niveluri ușor crescute ale ATPO pot fi observate și la pacienți cu alte tipuri de afecțiuni autoimune, cum sunt anemia pernicioasă, diabetul zaharat tip 1 sau alte boli care activează sistemul imun, fără ca asta să însemne tiroidită autoimună. Ne lămurim dacă este sau nu o tiroidită urmarind în timp nivelul ATPO și hormonii tiroidieni și văzând ce se întamplă cu ei.


- ATPO și anticorpii anti-tireoglobulină sunt îndreptați DOAR împotriva tiroidei! Nu atacă și alte organe, cum am tot auzit vorbindu-se! Pe de altă parte, bolile autoimune de multe ori nu vin singure, adică tiroidita autoimună se poate asocia cu alte tipuri de boli autoimune (vitiligo, diabet zaharat tip 1, poliartrită reumatoidă etc) în care se produc ALȚI auto-anticorpi care pot produce și ei diverse stricăciuni!


Adică nu punem tot ce ne-a supărat vreodată în capul tiroidei, ci căutăm cauza, care poate fi în altă parte și necesită alt tip de tratament!


Dacă vi s-a părut utilă informația, dați-o mai departe!


Rămânem aproape!

6.299 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page