top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiRuxandra Dobrescu

Calendarul menstrual. De ce ne trebuie?

Așadar, pe ce dată v-a venit ultima menstruație? 😊

Asta este una din întrebările standard la endocrinolog și ginecolog!

De ce suntem așa de curioși, o să mă întrebați? 😄

Păi pentru că un ciclu menstrual regulat este un semn important de sănătate la femeie! Practic, un ciclu menstrual regulat arată că femeia ovulează lună de lună, iar ovulația se întâmplă dacă organismul simte că este într-o situație suficient de bună (din perspectiva sănătății) cât să “își permită” să se apuce de făcut copii! 😁

🔸 Majoritatea disfuncțiilor endocrine duc și la o dereglare a ciclurilor menstruale – de exemplu: hipo sau hipertiroidismul, excesul de cortizol din sindromul Cushing, hipersecreția de prolactină sau de hormon de creștere din hipofiză, și multe altele!


🔸 Pe de altă parte, pentru tinerele care își doresc o sarcină, primul semn care trebuie documentat este prezența ciclurilor regulate. Lungimea acestor cicluri ne orientează în plus, legat de momentul ovulației! Și asta trebuie să știm ca să “optimizăm” încercările de făcut bebe! Adică ca să planificăm cât mai corect contactul sexual.

Bine-bine... și cum vedem cum stăm cu ciclurile? Păi ni le notăm, lună de lună, și arătăm acest calendar doctorului, când ni-l cere! 😊 Notăm adică prima zi a menstrei, cât a durat și eventual dacă au apărut alte probleme: adică dacă au fost foarte abundente, foarte dureroase, dacă au fost sângerări între menstre... Toate acestea sunt indicii importante, care ne pot sugera unele probleme importante care trebuie investigate.

Deci ne facem temele înainte de următoarea vizită la endocrinolog sau la ginecolog! 😁


Vi s-a părut de folos?

Dați mai departe, poate îi mai este cuiva de folos!


Materiale povestite despre tiroidă și hormoni, pe canalul meu de YouTube, adică aici. Nu uitați să vă abonați și să activați notificările! 🥰

151 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page