top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiRuxandra Dobrescu

Cât trebuie să fie TSH?

Actualizată în: 28 oct. 2020

Am TSH 4.5 uUI/ml... e bun?

Dar dacă era 5? Dar 0.5?


DEPINDE!


În diferite situații toate aceste valori pot fi “bune”!


În general, intervalul de referință pentru TSH este între 0.5 și 4 sau 4.5 uUI/ml, pentru că marea majoritate a persoanelor sănătoase au valori situate în acest interval. Pentru fiecare dintre noi însă nivelul de TSH variază de-a lungul timpului, pentru că sistemul endocrin nu funcționează după niște parametri “bătuți în cuie” ci reacționează adecvat, adaptându-se la situațiile cu care ne confruntăm.


În mod similar, când tratăm o disfuncție tiroidiană ajustăm doza de Euthyrox sau Thyrozol folosind “ținte” de TSH adaptate fiecărei persoane și fiecărei situații!


De exemplu:


· TSH= 4 uUI/ml este mare pentru o femeie gravidă, la care ne dorim, în general o valoare mai mică de 2.5 uUI/ml, dar...


· TSH= 5.5 Uui/ml poate fi potrivit pentru o persoană de 70 ani, mai ales în contextul altor afecțiuni asociate, cum sunt bolile de inimă sau osteoporoza, în timp ce...


· TSH< 0.1 Uui/ml poate fi optim pentru unii pacienți cu cancer tiroidian – TSH supresat indică un exces de hormoni tiroidieni (adică supra-substituție cu Euthyrox) care ține în frâu eventualele resturi de cancer, ceea ce uneori ne dorim.


De ce este important? Pentru că tratamentul trebuie întotdeauna individualizat!


Ce e bun pentru mine, poate nu e ok pt tine!


- Ca doctor asta înseamnă că trebuie să interpretez analizele, întotdeauna, în contextul fiecărui pacient!

- Ca pacient înseamnă că este important să întreb medicul meu curant, care îmi știe istoricul medical, dacă analizele sunt “bune”, adică daca sunt "bune pentru mine”!


Nu ruga să-ți interpreteze analizele o vecină sau mătușa sau colega de serviciu și nu cere păreri pe Facebook!


Mergi la doctor, bine?

1.728 afișări3 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page