top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiRuxandra Dobrescu

Ce analize ne sunt utile în hipertiroidie?

În cazul unei persoane care prezintă simptome sugestive de hipertiroidie, scopul evaluării medicale este de:


🔸 a pune diagnosticul de hipertiroidie (sau de a-l exclude: de exemplu o persoană care are palpitații și transpirații poate avea altă cauză pentru aceste simptome decât tiroida – de exemplu o perimenopauză)

🔸 de a stabili cauza de hipertiroidie (după cum am discutat zilele trecute)

🔸 de a evalua eventualele complicații date de hipertiroidie (de exemplu afecțiuni cardiace de compensate de hipertiroidie sau osteoporoză)

🔸 de a începe tratamentul

Photo: www.freepik.com - Designed by jcomp / Freepik


CE ANALIZE NE SUNT UTILE?


🔹 TSH și fT4 (freeT4): în hipertiroidie TSH-ul este supresat iar freeT4 este mare. Când hipertiroidia nu este foarte severă, putem avea doar TSH supresat și fT4 în limite normale (se numește hipertiroidism subclinic)


🔹 T3 – uneori glanda tiroidă poate să secrete preferențial T3 în exces, deci în hipertiroidism este util să verificăm care este nivelul de T3.


🔹 Anticorpii: dacă bănuim o hipertiroidie prin mecanism autoimun (adică Boala Basedow) merită să dozăm nivelul anticorpilor anti-receptor TSH (TRAB) care ne ajută să stabilim cauza.


🔹 Ecografia tiroidiană: ne descrie cum arată tiroida și ne orientează asupra cauzei (aspect de afectare tiroidiană autoimună sau nodul tiroidian sau gușă polinodulară)

🔹 Scintigrafia tiroidiană: ne ajută să facem diferența dintre o situație de hipertiroidie “adevărată” și o etapă tranzitorie de tireotoxicoză care ne așteptăm să treacă de la sine. Mare atenție: este CONTRAINDICATĂ ÎN SARCINĂ!!

🔹 Analizele uzuale de sânge ne arată dacă avem eventuale complicații date de hipertiroidie (adică hiperglicemie sau agravarea unui diabet zaharat; creșterea nivelului de calciu care este scos din oase; modificarea analizelor de ficat etc)


‼️ ATENȚIE ‼️

Interpretarea analizelor trebuie întotdeauna personalizată pentru fiecare pacient! De asta vă tot zic că nu putem să ne dăm cu părerea legat de rezultatele unor analize, dacă nu știm nimic despre situația exactă și istoricul medical al pacientului, tratamentul pe care îl urmează și cum au fost recoltate analizele. 😊

Mâine vorbim despre cum tratăm hipertiroidia și poimâine mai povestim un pic despre Thyrozol, medicamentul cel mai utilizat pentru a frâna tiroida!


Dacă vi s-a părut utilă informația, dați-o mai departe!

Rămâneți aproape!


232 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page