top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiRuxandra Dobrescu

Ce este, de fapt, ciclul menstrual?

Păi hai să vedem! E bine să înțelegem ce se întâmplă cu noi în fiecare lună, nu-i așa?

Popular, spunem ciclu, dar ne referim la menstră, adică la sângerarea pe care o avem lună de lună.

Corect este așadar: menstră sau menstruație!

Ciclul menstrual este, de fapt, tot ansamblul de modificări care implică ovarele, hormonii ovarieni și hipofizari și endometrul (foița care căptușește pe dinăuntru uterul), care duc lună de lună la eliberarea unui ovocit matur la ovulație. Dacă acest ovocit întâlnește cu succes un spermatozoid, fericita pereche (adică oul, sau zigotul) se implantează în endometru, ceea ce înseamnă că rămânem însărcinate! 🥰

Dacă ovocitului nu-i iese în cale niciun spermatozoid corespunzător, atunci endometrul se elimină la sfârșitul ciclului menstrual în cursul menstruației și ciclul începe de la început! Adică mai încercăm o dată! Și vom tot încerca, lună de lună, până se termină rezerva de foliculi ovarieni – acesta e momentul în care intrăm la menopauză, etapă are loc cam între 45 și 55 de ani.


Ciclurile menstruale sunt regulate la o femeie sănătoasă între 18 și 40 ani... În primii ani după pubertate nu este neobișnuit ca ciclurile să fie ceva mai neregulate, până se maturează complet axul reproductiv al tinerei fete... În perioada de perimenopauză ciclurile devin de multe ori neregulate, uneori vin mai repede (se scurtează intervalul dintre menstre), ceea de se întâmplă datorită dereglărilor hormonale care apar aproape de menopauză.


Ce înseamnă un ciclu menstrual normal? Și care sunt principalele cauze de dereglări menstruale? Vorbim în zilele următoare!


Rămâneți aproape!

Și dați mai departe ca să mai citească și alții!


Materiale povestite despre tiroidă și hormoni, pe canalul meu de YouTube, adică aici. Nu uitați să vă abonați și să activați notificările! 🥰

71 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page