top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiRuxandra Dobrescu

Ce sunt nodulii tiroidieni?

Ce sunt, de fapt, nodulii tiroidieni? Și… sunt de mai multe feluri?

🔹 Nodulii tiroidieni sunt niște formațiuni (ghemuri de celule, să zicem) care apar în structura glandei tiroide din diverse motive. Apar frecvent în zone geografice cu deficit de iod, cum sunt mai ales zonele de deal și de munte de la noi din țară. Este un aspect foarte important, pentru că iodul este esențial pentru buna dezvoltare și funcționare a tiroidei noastre! Dar despre asta vom mai vorbi!

Photo: www.freepik.com - Designed by kjpargeter / Freepik

Nodulii tiroidieni sunt foarte frecvenți, mai ales cu avansarea în vârstă – statisticile americanilor spun că aproximativ 65% dintre persoane au noduli tiroidieni!


🔹 Marea majoritate sunt benigni – adică nu sunt cancer!

🔹 Nodulii tiroidieni maligni, adică care sunt cancer, sunt mult mai rari, dar este foarte important să-I depistăm la timp și să-i tratăm. Tratamentul presupune operația de scoatere a glandei tiroide și uneori, adminstrare de radioiod!


🔹 “Gușă” înseamnă din punct de vedere medical mărirea în dimensiuni a glandei tiroide, care poate fi difuză sau prin prezența nodulilor tiroidieni. “Gușă polinodulară” arată că tiroida este mărită și prezintă mai mulți noduli.


🔹 Aspect ecografic “nodularizat” înseamnă că tiroida este neomogenă și încep să se formeze noduli – de multe ori descriem așa o tiroidită cronică autoimună. Adică arată cam ca o pernă cu puf după ce a fost spălată, așa, cu ghemotoace!


🔹 Micronoduli – sunt nodulii mai mici de 1 cm, care de multe ori nu pun probleme deosebite, așa că tindem să nu le dăm prea mare importanță!


🔹 Macronodulii au peste 1 cm, uneori sunt chiar foarte voluminoși, și pot pune probleme prin dimensiune sau dacă ascund un cancer tiroidian.


Vi s-a părut util? Nu țineți doar pentru voi, dați mai departe și la alții! :)

476 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comentários


bottom of page