top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiRuxandra Dobrescu

Cum știm că un ciclu menstrual nu este normal?

Hai să începem cu NORMALUL, nu? 😊

Cicluri menstruale normale înseamnă că:

🔸 Vin periodic, la fiecare 24-38 de zile.

🔸 Sunt regulate! Adică de la o lună la alta distanță dintre două menstre succesive nu diferă cu mai mult de 7-8 zile. Femei diferite pot avea cicluri care vin mai repede (la 24-26 zile) sau mai lent (34-38 zile), dar în mod normal fiecare femeie are o frecvență relativ stabilă pe parcursul vieții! Adică nu e normal să ai o dată ciclu la 24 de zile, iar luna următoare la 38 de zile!

🔸 Au o durată a sângerării mai scurtă de 8 zile. Sângerări de durată mai lungă nu sunt normale, și nici sângerări foarte reduse cantitativ.

🔸 Nu sunt foarte abundente, se consideră normale sângerări menstruale de mai puțin de 80 ml/lună (evident, dificil de măsurat!)


Practic, ciclurile menstruale sunt considerate anormale dacă:

🔹 Vin brambura! Adică prea repede sau prea târziu, sau complet neregulat: uneori prea devreme, alteori prea târziu!

🔹Durează prea mult sau sunt prea abundente! Și pentru că e greu să măsurăm, cum spuneam, considerăm că menstrele sunt prea abundente dacă ne strică calitatea vieții din punct de vedere fizic, emoțional sau social.

🔹Sunt foarte dureroase! Nu e normal ca durerea la ciclu să fie atât de puternică cât să nu poți funcționa în ziua respectivă! Dureri atât de severe pot indica o problemă importantă, cum este endometrioza, ceea ce trebuie investigat și tratat!


Doamnelor, nu stați să vă chinuiți!

Dacă ați remarcat că ceva nu este în regulă legat de menstră, mergeți să stați de vorbă cu un ginecolog și cu un endocrinolog! 😊

Vi s-a părut util?

Dați mai departe, poate îi mai este cuiva de folos! 🥰



327 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page