top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiRuxandra Dobrescu

Cum ne menținem în echilibru?

Cum facem să rămânem în echilibru? 😊

Multă lume mă întreabă cum putem preveni apariția bolilor tiroidiene...❓


Unele lucruri din păcate nu pot fi prevenite... fie pentru că țin de bagajul nostru genetic moștenit de la părinți (dar pe care e important să-l cunoaștem!), fie că se referă la evenimente majore asupra cărora nu avem control – de exemplu accidentul nuclear de la Cernobîl, în urma căruia știm că a crescut mult incidența cancerului tiroidian.


Photo: www.freepik.com - Designed by whatwolf / Freepik


Ce putem face însă să avem grijă de noi, să rămânem sănătoși și să ne păstrăm tiroida cât mai în formă?

🔹 Avem grijă ce mâncăm și cum îi hrănim pe cei mici!


🔹 Încercăm să evităm alimentele foarte procesate, cu mulți conservanți și cele bogate în zahăr concentrat! Adică dulciuri de tot felul, băuturi dulci carbogazoase, produse de patiserie, biscuiți, napolitane și crănțănele înrudite...

🔹 Alegem mai degrabă fructe și legume de toate felurile!

🔹 Consumăm sare iodată – tiroida noastră are nevoie de iod!

🔹 Încercăm să evităm excesul de soia, care, în contextul unui aport insuficient de iod, poate contribui la scăderea sintezei de hormoni tiroidieni!

🔹 Legumele crucifere (varza, conopidă, broccoli) conțin tiocianați, niște substanțe care împiedică captarea iodului de către tiroidă, și pot duce astfel la creșterea în dimensiuni a glandei tiroide (gușă). Nu avem însă probleme dacă nu facem exces, dacă consumăm aceste legume preferabil gătite și avem un aport suficient de iod!

🔹 Evităm deficitul de vitamina D! Mai ales toamna și iarna, când nu ne vede soarele mai deloc ☀️, poate prinde bine un supliment de vitamina D, care știm că este foarte importantă pentru funcționarea corectă a sistemului osos, muscular, cardiovascular, a sistemului imunitar, dar și a tiroidei! Nu luăm însă suplimente după ureche, întrebăm întotdeauna medicul dacă au rost și în ce doze!

🔹 Facem mișcare, consecvent, în fiecare zi! Sportul, activitatea fizică, ne ajută să ne menținem o greutate optimă și să rămânem sănătoși fizic și psihic!


🔹 Dormim cel puțin 7-8 ore/noapte! Nesomnul contribuie la comportamente alimentare proaste, alegeri greșite când vine vorba de mâncare, creștere în greutate și slăbit mai dificil, anxietate și depresie!

🔹 Evităm kilogramele în plus! Obezitatea se asociază cu un risc mai mare de diabet zaharat, hipertensiune, boli de inimă, și când vine vorba de tiroidă: noduli și cancer tiroidian.


🔹 Nu fumăm! Fumatul întreține procesele inflamatorii autoimune și poate agrava, de exemplu, afectarea oculară din boala Basedow.

Avem grijă de noi, bine? 😊


Rămâneți aproape! Și dați mai departe dacă vi s-a părut util!

240 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page