top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiRuxandra Dobrescu

Cum tratăm hipertiroidia?

Primul obiectiv al evaluării endocrinologice în hipertiroidie este de a stabili care este cauza! Este esential pentru că tratamentul depinde de cauză – o hipertiroidie “adevărată” se tratează cu medicamente care “frânează” tiroida, medicamente care nu-și au rostul într-o tireotoxicoză tranzitorie.

Photo: www.freepik.com - Designed by Freepik


Așadar vom trata cu antitiroidiene de sinteză (Thyrozol, Propycil) o hipertiroidie din boala Basedow sau dintr-o gusă polinodulară. Rostul tratamentului este, cum îi spune și numele, de a scădea sinteza de hormoni tiroidieni pentru a restabili echilibrul tiroidian.

Tratamentul se începe în general cu doze ceva mai mari și se ajustează în timp în funcție de răspunsul la tratament, pentru că fiecare persoană răspunde altfel: unii se dovedesc a avea nevoie de doze mai mici alții de doze mai mari.

‼️ FOARTE IMPORTANT ‼️

🔸 Controalele trebuie făcute la timp și în primele luni asta înseamnă de multe ori repetarea analizelor la fiecare 6-8 săptămâni cu ajustarea periodică a dozelor. Acest lucru ne permite să stăpânim hipertiroidia și să evităm să frânăm prea tare tiroida, adică să nu trecem în extrema cealalată, de hipotiroidism prin tratament excesiv.


🔸 Tratamentul în hipertiroidie este pe termen lung! Adică medicamentele nu vindecă tiroida ci țin hipertiroidia sub control, deci tratamentul nu trebuie neglijat! Nici nu încercăm să facem pauze de tratament fără recomandarea medicului, ca să vedem ce se îmtâmplă, pentru că nu are ce să se îmtâmple nimic bun! Doar o recidivă de hipertiroidie, adică ne întoarcem de unde am plecat!

🔸 Uneori putem să luăm în calcul să rezolvăm definitiv hipertiroidia și asta se poate face prin operație (tiroidectomie) sau prin administrarea unei doze de iod radioactiv care arde tiroida. Oricum ar fi, primul pas este să echilibrăm cum trebuie funcția tiroidiană prin tratament cu Thyrozol pentru a scădea riscul de complicații operatorii sau post-radioiod.

🔸 Pe lângă medicamentele care frânează tiroida trebuie să avem grijă să corectăm și eventualele probleme de sănătate asociate, care au fost eventual decompensate de hipertiroidie: de exemplu recomandăm medicamente care să încetinească inima (beta-blocante) și medicamente anxiolitice, care să reducă agitația și să permită persoanei cu hipertiroidie să se odihnească.

Mâine discutăm mai pe larg despre Thyrozol, medicamentul care frânează tiroida.

Rămâneți aproape!


Dacă vi s-a părut utilă informația, dați-o mai departe!

222 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page