top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiRuxandra Dobrescu

Ecografia tiroidiană: ce ne zice și ce nu!

Actualizată în: 10 ian. 2021

Ecografia tiroidiană este o metodă imagistică neinvazivă care ne oferă informații despre cum “arată” glanda tiroidă.


Ecografia nu doare, se poate face pe loc și fără niciun fel de pregătire prealabilă și nu iradiază, pentru că se folosește de ultrasunete pentru a vizualiza diferitele structuri ale corpului. Glanda tiroidă este în general ușor de investigat ecografic pentru că este situată superficial la baza gâtului, la mică distanță sub piele.



Pentru că nu iradiază, ecografia se poate repeta ori de câte ori este nevoie, uneori la un interval de câteva luni și se poate face și în cazul femeilor gravide.


Ca orice investigație, este foarte important ca evaluarea să fie făcută de cineva care are mare experiență în ecografia tiroidiană, pentru că este o procedură al cărei rezultat depinde în mod esențial de cel care o face! Nu există imagini standard care ajung spontan în ecograf în momentul în care sonda atinge pielea pacientului ci este esențial ca medicul să se uite unde trebuie, să obțină secțiunile/ imaginile potrivite și să le interpreteze în mod corect. “Poza” care va fi atașată rezultatului scris are mai degrabă rol informativ pentru cine citește ecografia. Obținerea unei a doua păreri pe rezultatul unei ecografii prost făcute nu are sens!


Ce presupune ecografia?


În cazul examinării ecografice tiroidiene, medicul vă va ruga să vă întindeți pe pat, cu fața în sus și cu gâtul întins, uneori cu o mică pernă așezată sub umeri, pentru a asigura poziția de hiper-extensie a gâtului. Odată așezat în poziție corectă, se aplică puțin gel pe pielea gâtului și medicul începe examinarea, care presupune mișcarea sondei de ecograf în contact ferm cu pielea în porțiunea anterioară și laterală a gâtului.

Când se recomandă ecografia tiroidiană?


Când se bănuiește că există unul sau mai mulți noduli tiroidieni! Acest lucru se poate întâmpla daca pacientul observă apariția unei formațiuni la baza gâtului, dacă medicul descoperă la consult o glandă tiroidă neomogenă sau dacă nodulul este descoperit întâmplător cu ocazia unei alte investigații (de exemplu un RMN de coloană cervicală).


Dacă medicul recomandă efectuarea unei puncții tiroidiene cu ac fin pentru precizarea caracterului unui nodul identificat, de cele mai multe ori puncția va fi efectuată sub control ecografic.


Dacă este nevoie ca nodulul/ nodulii identificați la un moment dat să fie monitorizați în timp.


Dupa operația de rezecție a tiroidei, mai ales în cazul unui cancer tiroidian, pentru a urmări/ verifica apariția de recidive locale.



Ce ne spune ecografia tiroidiană?


• Ne descrie, global, glanda tiroidă: cât de mare este, dacă este omogenă sau nu, dacă există noduli sau nu, dacă există semne de inflamație care ar putea să indice o tiroidită, cât de intens este vascularizată – toate acestea sunt indicii care orientează diagnosticul.


• Ne confirmă (sau nu) prezența unui nodul bănuit de pacient sau de medic.

• Ne dă informații legate de relația de vecinătate a acestui nodul cu structurile importante ale gâtului: vase de sânge, trahee, esofag.

• Ne spune cât de mare este nodulul, dacă este omogen sau nu, vascularizat sau nu, infiltrativ sau nu.

• Ne arată dacă există semne de compresie – adică dacă nodulul împinge capsula tiroidiană sau dacă deplasează traheea și esofagul sau invadează vasele de sânge ale gâtului.


• Ne arată prezența ganglionilor limfatici ai gâtului: toată lumea are mici ganglioni situați latero-cervical, însă la o persoană care suferă de cancer tiroidian acești ganglioni pot arata suspect, sugerând extinderea locală a cancerului.


Ecografia tiroidiană este esențială pentru planificarea corectă a intervenției chirurgicale!


• La o persoană cunoscută cu istoric de cancer tiroidian, ecografia periodică a regiunii cervicale este esențială dupa operație, pentru că multe din recidivele de cancer apar în regiunea gâtului.



Ce nu ne spune ecografia tiroidiană?


Nu poate spune cu certitudine dacă un nodul tiroidian este cancer sau nu! Toate trăsăturile descrise ecografic sunt ca niște piese dintr-un puzzle care ajută medicul să găsească diagnosticul corect! În funcție de toate aceste trăsături ecografice medicul endocrinolog apreciază care este riscul ca un nodul să fie malign (adică să fie cancer) și în funcție de acest risc estimat vă recomandă alte investigații (de exemplu dozare de calcitonină și puncție tiroidiană cu ac fin).


Nu poate spune cum funcționează glanda tiroidă și dacă aveți nevoie de tratament sau nu! Pentru asta medicul vă va recomanda să faceți câteva analize de sânge. Ecografia tiroidiană și analizele de sânge oferă informații complementare, nu iși pot ține locul una alteia!


• Nu poate spune cu siguranța dacă un ganglion nou aparut la gât la o persoană cunoscută cu cancer tiroidian este o recidivă de cancer sau un ganglion inflamator (deși de cele mai multe ori aspectul ecografic este înalt sugestiv atunci când vorbim de o metastază ganglionară) – uneori poate fi nevoie de puncție tiroidiană pentru confirmarea diagnosticului.


Ecografia de regiune cervicală anterioară nu dă informații despre eventuale recidive de cancer situate în alte zone ale corpului! Pare evident, dar am zis ca să fie clar! :)


Ți s-a părut utilă informația?

Dă-o mai departe!


7.844 afișări1 comentariu

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page