top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiRuxandra Dobrescu

Euthyrox și Thyrozol??

Actualizată în: 7 dec. 2020

Buuuun, știm deja că există în bolile tiroidiene două categorii importante de medicamente: Euthyrox (și medicamentele înrudite care conțin hormoni tiroidieni) și Thyrozol (sau Propycil) care scade sinteza de hormoni tiroidieni. Are vreodata sens să le luăm împreună?

Ei bine, DA!

Photo: www.freepik.com - Designed by Freepik


În unele situații de hipertiroidie, putem folosi o metodă numită “block-replace”, adică “blocăm și înlocuim”: blocăm funcția tiroidiană cu Thyrozol și substituim hipotiroidismul care apare prin tratament cu Euthyrox.

Pare contra-intuitiv să folosim la același pacient două medicamente cu rol opus, însă avantajul acestei scheme este că poate să minimize fluctuațiile de hormoni tiroidieni care pot apărea pe tratament cu Thyrozol, adică ne poate ajuta să obținem un nivel hormonal mai stabil. În mod obișnuit este o schemă rezervată acelor pacienți la care este dificil de obținut controlul hormonal doar cu Thyrozol sau la cei la care este dificilă dozarea hormonală periodică, de exemplu marinari plecați pe mări cu lunile.


Alteori, destul de rar, dar se întâmplă: o persoană cu afectare tiroidiană autoimună poate trece de-a lungul vieții prin momente de hipertiroidie (boala Basedow) și momente de hipotiroidie (tiroidită autoimună) și poate avea nevoie la un moment dat de Thyrozol și într-o altă etapă a vieții de Euthyrox.

Despre asta am mai vorbit și altădată: tiroidita autoimună cu hipo sau hipertiroidie!

Rămâneți aproape!


Dacă vi s-a părut utilă informația, dați-o mai departe!

2.310 afișări1 comentariu

Postări recente

Afișează-le pe toate

1 Comment


Elena Papuc
Elena Papuc
Jul 12, 2021

Buna ziua pt tsh 11,12 urmând cu eutirox 100/125 alternând nu știu de ce așa mare am probleme cu refluxul gastric ,cum se scade tsh an 75 de kg am slăbit de la 84kg. Cât eutirox se poate lua?

Like
bottom of page