top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiRuxandra Dobrescu

Care e legătura dintre hipo și hipertiroidism și deficitul sau excesul de iod?

Actualizată în: 23 nov. 2020

În primul rând, nu putem pune semnul egal între iod și hormonii tiroidieni! Adică cum stăm cu iodul nu este același lucru cu cum stăm cu hormonii tiroidieni, dar sunt aspecte care au mare legatură unul cu altul.

Illustration: www.freepik.com - Designed by macrovector_official/ Freepik


Știm că tiroida are nevoie de iod să formeze hormonii tiroidieni, dar deficit de iod nu înseamnă neapărat hipotiroidism, adică lipsă de hormoni tiroidieni. Dacă deficitul de iod nu este foarte sever, tiroida se adaptează și devine foarte eficientă în a sintetiza acești hormoni tiroidieni – va sintetiza de exemplu mai mult T3 decât T4, pentru că T3 are nevoie de mai puțin iod și este metabolic mai activ. În plus, în timp se pot forma noduli tiroidieni.


Pe de altă parte, deficitul de iod chiar moderat poate avea mare impact în sarcină, când un status suboptimal al hormonilor tiroidieni la mama poate duce la tulburări de dezvoltare a sistemului nervos central (adică a creierului) la făt!


În situațiile de deficit sever de iod, aceste mecanisme de adaptare sunt depășite și apare într-adevăr hipotiroidismul.

Nici excesul de iod nu este bun! La persoanele cu noduli tiroidieni, excesul de iod poate să ducă la hipertiroidism, adică nodulii respectiv încep să producă prea mulți hormoni tiroidieni. Pe de altă parte, la unele persoane cu afectare tiroidiană autoimună, excesul de iod poate să blocheze tiroida și să ducă la hipotiroidism.

Deci pentru o funcționare optimă a glandei tiroide avem nevoie un aport corect de iod, nici prea puțin dar nici prea mult!


Dacă vi s-a părut utilă informația, dați-o mai departe!


Rămânem aproape!



1.005 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page