top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiRuxandra Dobrescu

Cum scădem colesterolul?

Întotdeauna rezultatele cele mai bune le avem atunci când reușim să corectăm cauza problemei!

De exemplu, dacă cauza principală a excesului de colesterol o reprezintă un stil de viață haotic și o alimentație brambura, cel mai important lucru pe care putem să îl facem este să ne punem ordine în viață! Să începem să mâncăm sănătos, să facem sport și să dăm jos kilogramele în exces – se va vedea un răspuns semnificativ și la nivelul analizelor, mai ales prin scăderea LDL colesterolului, sau a colesterolului rău.

Illustration: www.freepik.com - Designed by macrovector / Freepik

Dacă identificăm un deficit de hormoni tiroidieni, adică un hipotiroidism, începem tratamentul, nu mai stăm! Cu cât întârziem mai mult, cu atât riscăm să acumulăm complicații – spuneam că acest colesterol se depune pe vasele de sânge și duce în timp la ischemie la nivelul inimii și al creierului.


Uneori însă corectarea cauzei nu este posibilă, și atunci ne străduim să controlăm efectele – de exemplu în dislipidemiile familiale nu avem cum să influențăm genele, dar tot trebuie să controlăm nivelul lipidelor ca să nu ajungem la complicații! Și atunci devin importante medicamentele pentru scăderea colesterolului și trigliceridelor.


De multe ori, aceste cauze se suprapun și este important să lucrăm pe mai multe planuri ca să încercăm să le corectăm! Adică ne luăm pastilele DAR avem grijă și ce mâncăm!


Și primul pas este să înlocuim grăsimile “rele” din alimente cu unele mai sănătoase! Ce înseamnă asta?


Adică înlocuim carnea grasă de porc cu variante mai slabe sau cu grăsimi de calitate mai bună – de exemplu vită sau pește!

  • Înlocuim prăjelile cu grătare sau cu mâncare gătită la abur.

  • Înlocuim brânzeturile grase fermentate cu brânzeturi proaspete care conțin mai puține grăsimi. Și o lăsăm mai ușor cu untul, smântâna grasă, frișca. Avem multe surse bune de grăsimi vegetale, cum sunt uleiul de măsline, avocado și nucile!

  • Dacă avem poftă de un dulce, mai bine îl facem în casă, ca să știm sigur ce punem în el, și alegem variante mai dietetice!

Uneori ne poate fi greu să înțelegem unde greșim când vine vorba de ce mâncăm… așa că poate fi o idee bună să apelăm la un nutriționist care să ne învețe cum să mâncăm!


Soluții sunt… voință să existe!


Vi s-a părut util?

Dați mai departe, poate îi mai trebuie cuiva!

1.085 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page