top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiRuxandra Dobrescu

Noduli tiroidieni? Chisturi? Ganglioni?

Hai să vedem ce înseamnă de fapt...


Nodulii tiroidieni sunt niște formațiuni (ghemuri de celule, să zicem) care apar în structura glandei tiroide din diverse motive. Apar frecvent în zone geografice cu deficit de iod, cum sunt mai ales zonele de deal și de munte de la noi din țară - după cum am tot vorbit, iodul este extrem de important pentru tiroida noastră! Sunt foarte frecvenți, mai ales cu avansarea în vârstă – statisticile americanilor spun că aproximativ 65% dintre persoane au noduli tiroidieni!

Illustration: www. freepik.com - Designed by Freepik


Chisturile sunt niște “punguțe” cu lichid care pot apărea și ele în tiroidă și pot avea dimensiuni variabile, de la 2-3 milimetri la câțiva centimetri. Chisturile înseamnă doar acumulare de lichid, în timp ce nodulii conțin și zone solide (dar pot avea și ei arii chistice).

Chisturile și nodulii arată diferit ecografic și este important de făcut distincția – chisturile sunt întotdeauna benigne în timp ce nodulii pot ascunde un cancer tiroidian, așa că de multe ori în cazul nodulilor este nevoie de investigații suplimentare.

“Gușă” înseamnă din punct de vedere medical mărirea în dimensiuni a glandei tiroide, care poate fi difuză sau prin prezența nodulilor tiroidieni. “Gușă polinodulară” înseamnă că tiroida este mărită și prezintă mai mulți noduli.

Ganglionii limfatici sunt stații de apărare ale organismului și sunt implicate în combaterea infecțiilor. Toată lumea are ganglioni, care se inflamează în caz de infecții. În plus, la o persoană cu noduli tiroidieni este important de văzut dacă există în zona gâtului ganglioni măriți în dimensiuni, pentru că asta ar putea să indice un cancer tiroidian care s-a raspândit câtre ganglioni. Acești ganglioni pot fi identificați prin palparea gâtului și trebuie văzuți ecografic (arată suspect).

Continuăm săptămâna asta să vorbim despre nodulii tiroidieni: cum se manifestă, ce analize trebuie să facem pentru ei, ecografia tiroidiană și altele...

Dacă vi se pare util. dați mai departe!

Învățăm împreună!

2.173 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page