Ruxandra Dobrescu
Sare iodată? De ce ne trebuie?
Am stabilit zilele trecute că avem nevoie de hormoni tiroidieni care fac o mulțime de lucruri bune în organism și avem nevoie de iod pentru că asta este materia primă de care are nevoie tiroida pentru a-i sintetiza.
Din păcate în România, ca dealtfel în multe regiuni ale lumii (două treimi din Europa, de exemplu ‼️), apa și solul sunt sărace în iod, deci și plantele care cresc aici au iod puțin și carnea și laptele animalelor deasemenea. Deci dacă nu putem lua iod suficient din alimente, avem nevoie de suplimente și metoda cea mai simplă și mai eficientă o reprezintă iodarea universală a sării.
Photo: www.freepik.com - Designed by Freepik
În România sarea iodată conține între 25 și 40 mg iod/ kilogramul de sare, astfel încât la consumul recomandat de 5 grame sare/zi am avea un aport teoretic de 125-200 micrograme de iod/zi.
Practic ajungem să “mâncăm” efectiv mult mai puțin iod din sarea iodată, pentru că se estimează că în jur de 30% din iodul din sarea iodată se pierde în timp prin evaporare, în intervalul de timp dintre ieșirea din fabrică și până ajunge la noi în farfurie! Dacă vă întrebați de ce sarea are termen de expirare, uite de asta! În timp se pierde iodul!
Practic, luând în calcul aceste pierderi, plus iodul pe care îl luăm din restul alimentelor, ne apropiem de necesarul zilnic recomandat de Organizația Mondială a Sănătății, care este de 150 mgc de iod/zi. Pentru femeile gravide și cele care alăptează este nevoie de mai mult iod și din acest motiv se recomandă suplimente “suplimentare” 😄 – multivitamine de sarcină sau tablete de iodură de potasiu.
În rare situații trebuie evitat complet iodul si atunci în general pe perioade limitate de timp: de exemplu persoanele cu cancer tiroidian diferențiat trebuie să evite orice urmă de iod din alimentație timp de câteva săptămâni înainte de cura de radioiod pentru a face ca tratamentul să fie cât mai eficient! Eventual, persoanele cu hipertiroidie severă ar putea evita câteva săptămâni aportul de iod până se echilibrează corect tiroida pe tratament.
Persoanele rămase fără tiroidă după operație sau prin distrucție autoimună nu mai au nevoie de iod pentru sinteza de hormoni tiroidieni, pentru că îi iau direct din cutia de Euthyrox, deci pot consuma orice fel de sare doresc! Atenție însă la ceilalți membri ai familiei care mînâncă aceeași mancare – cei cu tiroide la locul lor vor avea nevoie de sarea iodată! 😊
Persoanele cu afectare tiroidiană autoimună trebuie să evite EXCESUL de iod, nu iodul cu totul, deci și ele ar trebui să consume tot sare iodată! Dar despre asta am vorbit ieri...
Sper că am lămurit un pic controversele legate de iod și sarea iodată!
Dacă vi s-a parut util dați mai departe să afle și alții!
Învățăm împreună!
Комментарии