top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiRuxandra Dobrescu

Seleniul pentru tiroidă: surse și necesar

Seleniul este un micro-nutrient cu rol important anti-oxidant, anti-inflamator și în sinteza hormonilor tiroidieni!


Ok, dar de unde îl luăm?


Din alimente și atunci când este nevoie - din suplimente!

Photo: www.freepik.com - Designed by Freepik


Problema este că doza de seleniu din alimente depinde mult de conținutul în seleniu al solului din regiunea geografică în care trăim, care dicteaza practic cât seleniu ajunge în plante și apoi în carnea animalelor.

La animale și la om, seleniul se gaseste majoritar sub formă organică, înglobat în doi aminoacizi: seleno-metionina si seleno-cisteina. Suplimentele alimentare conțin seleniu și în forma anorganică (selenit si selenid).

Care sunt alimentele bogate în seleniu? 🌰🥜🥩🍣

🔸 Nucile de Brazilia sunt în general foarte bogate în seleniu, dar și asta depinde de regiunea în care au fost crescute.

🔸 Fructele de mare, organele de animal si carnea în general conțin și ele mult seleniu.

🔸 Pe de altă parte, pentru cereale, semințe și legume conținutul de seleniu este foarte variabil (depinde de solul unde au fost cultivate) - în general puțin seleniu în Europa, mult în America de Nord. Carevasăzică, vegetarienii trebuie să ia aminte, sunt mai la risc sa dezvolte deficit de seleniu și probabil necesită administrarea de suplimente!

Buuun… Și cât ne trebuie?

Necesarul de seleniu pentru un adult este de 55 micrograme/zi, dar atenție! Și excesul de seleniu poate fi periculos - se apreciază că doza maximă tolerabilă este în jur de 400 mcg/zi.

Toxicitatea se poate manifesta sub forma căderii părului și unghiilor, dermatită, greață, diaree, probleme de vedere și neuropatie periferică.

Dacă vi s-a părut util, dați mai departe! 😊

Rămâneți aproape!


289 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page