top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiRuxandra Dobrescu

Stăm acasă!

Sloganul zilelor noaste este acum “stăm acasă”! Haideți să înțelegem exact ce înseamnă asta de fapt, de ce e important și cum facem să stăm acasă!


De ce să stăm acasă? Ca să limităm răspândirea SARS-CoV-2, coronavirusul ăsta nou!


De ce trebuie izolarea asta strictă? Pentru ca virusul se transmite extrem de ușor de la o persoană la alta, prin tuse și strănut sau contact apropiat (adică o discuție de 15 minute față în față cu vecinul de la bloc), pare că persistă în aer până la câteva ore (de exemplu în scara blocului) și rezistă multe ore sau chiar zile pe unele suprafețe (de exemplu pe bara coșului de cumpărături de la supermarket sau bara din autobuz și metrou).


Photo: Pexels


Și nu! COVID-19 nu este o gripă obișnuită! Mortalitatea este mare, mai ales în rândul persoanelor vulnerabile și povara globală de boală la nivelul societății este atât de mare, încât poate ajunge să sufoce sistemul medical care nu va mai avea resurse să ne trateze de bolile obișnuite!


În plus, știm deja că infecția severă cu coronavirus nu afectează doar persoanele în vârstă și pe cele cu afecțiuni medicale pre-existente, ci poate lovi și din senin, persoane tinere și în putere! În plus, pe aceia dintre noi pe care “îi iartă” (adică cei mulți care ajung să facă forme ușoare și foarte ușoare), infecția îi transformă în vectori, în purtatori de particule virale – până când virusul întâlnește din nou o persoană vulnerabilă pe care o poate ucide!


Vedem situația absolut dramatică din Italia, Spania sau Franța și veștile care încep să vină și de la noi din țară, asta în condițiile în care noi suntem încă la începutul epidemiei… După estimările momentului, noi suntem acum cu 2-3 săptămâni în urma Italiei – haideți să nu repetăm greșelile lor!


Haideți să luăm lucrurile cu adevărat în serios și să nu jucăm la pariuri cu sănătatea noastră și a celor din jur! Și dacă încă crezi că pe tine nu te poate atinge, gândește-te măcar, dacă ești infectat și nu știi, și îți vezi de viață fară nicio grijă, pe câți din jurul tău poți să îi ucizi fără să știi? Ești dispus să riști asta?


CUM STĂM ACASĂ? Păi stăm acasă TOT timpul, mai puțin atunci când este VITAL să ieșim, pentru a merge la serviciu, la doctor pentru un consult urgent, pentru cumpărături de mâncare și pentru a plimba (scurt) animăluțul de companie!


Înainte de a ieși, întrebați-vă: “Este esențial să ies acum?”, “Ce se întâmplă dacă nu ies?”. Dacă nu găsiți un răspuns satisfăcător la întrebarea asta, atunci STAȚI ACASĂ!


Dacă ieșim pentru a merge la serviciu, atunci mergem la muncă și înapoi, fără vizite pe la vecini, fără detururi pentru alte comisioane! Ideea de bază, este, în fond, să minimizăm interacțiunile cu cei din jur! La orice ieșire, păstați distanța socială de 2 m! În măsura posibilităților, evitați transportul în comun aglomerat în favoarea mersului pe jos sau cu bicicleta! După fiecare ieșire, spălați-vă bine pe mâini!


Dacă mergem la cumpărături, mergem o dată pe săptămână maxim și facem aprovizionarea, nu ieșim în fiecare zi să mai luăm o pâine, un lapte, o apă, doar ca să avem un pretext pentru a ieși din casă! Gândiți-vă că fiecare astfel de ieșire înseamnă o nouă expunere, atât pentru voi și pentru toate celelalte persoane din casă cât și pentru oamenii cu care vă intersectați când ieșiți!


Pentru aprovizionare este bine să iasă o singură persoană, chiar daca locuiți 2-3-5 împreună! E adevărat că dacă se infectează unul din voi, există un risc mare să trasmită infecția și la “colegii de apartament”, dar gândiți-vă! Dacă iesiți de fiecare dată toți 5, riscul de expunere, adică riscul de a aduce boala în casă de către unul dintre voi, este de 5 ori mai mare!


Nu luați copiii cu voi la cumpărături sau la plimbare! Îi expuneți și vă expuneți inutil pentru că nu aveți cum să controlați pe ce au pus mâna! E adevărat că în general formele de COVID-19 sunt ușoare la copii, dar ultimele zile au arătat că și copii pot face forme grave! În plus copii sunt vectori de infecție – adică pot fi purtători asimptomatici și îi pot infecta pe bunici, pentru care infecția poate fi mortală!


E weekend și e cald? Ieșim să bem cafeaua pe balcon! Nu ieșim la pădure la aer curat, o dată pentru că indiferent cum ați lua-o, asta nu e o urgență și prin urmare e interzis, și în plus pentru că din păcate e posibil să fie încă mulți care sfidează regulile, așa că puteți să intrați în contact cu mulți alții! Plus că, pentru a ajunge la pădure, trebuie să treci prin scara blocului, pui mâna pe clanțe, pe ușa de la lift, te întâlnești cu vecini etc… Dacă sunteți printre fericiții care au gradină privată, proprie, atunci bucurați-vă de soare și gândiți-vă și la noi, restul amărâților, care stăm în casă!


Trebuie sa avem grijă de părinți și bunici! Și asta înseamnă, din păcate, să stăm la distanță de ei! Le facem aprovizionarea și o lăsăm la ușă, nu îi pupăm, nu îi îmbrățișăm! E bine să nici nu trecem de ușă, ca să nu riscăm să le ducem boala în casă!


Persoanele peste 65 de ani trebuie protejate, pentru că sunt mai fragile în fața virusului. Au voie să iasă din casă doar între 11:00-13:00 și doar pentru urgențe! Încercați să vă sfătuiți părinții să stea acasă! Mulți dintre ei vor să-și păstreze independența, sunt poate mai încăpănați, cu obiceiuri de o viață greu de schimbat acum, mai ales că încă mulți nu realizeză gravitatea situației. Mulți profită de permisiunea asta pentru a ieși din casă, azi pentru o pâine, mâine pentru o sticlă de lapte, poimâine pentru farmacie și nu își dau seama la ce se expun! Dacă sunteți departe de ei și nu îi puteți ajuta direct, există servicii de livrare la domiciliu care încă mai funcționează, mai greu și cu întârzieri, dar încă funcționează… Rugați-i să despacheteze cu grijă, să arunce ambalajele și să se spele bine pe mâini!


Trecem printr-o perioadă grea! Chiar făcând abstracție de povara asupra sistemului medical, despre care vom mai vorbi, pentru mulți dintre noi asta este cea mai grea încercare de până acum.


Asumați-vă că este poate nevoie să facem unele mici sacrificii: nu ne mai plimbăm un timp, vorbim cu cei dragi la telefon în loc de față în față și suportăm mici neajunsuri care, sincer acum, nu sunt atât de grave! Poate nu găsim în supermarketul local toată varietatea de produse cu care ne-am obișnuit, poate trebuie să cumpărăm alta marcă de lapte, poate începem să bem apă de la robinet că nu mai are cine să care bax-urile de apă minerală! Poate începem să mai bem și ceai, nu doar Coca-Cola! Poate începem să gătim, de nevoie, în locul măncării gata făcute de la Mega… Nu e neapărat un lucru rău! Ne adaptăm, ajustăm pe ici pe colo și ne dăm seama ce este cu adevărat important!


Nu disperați! Îngrijorați suntem cu toții și ar fi semn de inconștiență să nu fie așa…


Aveți grijă, aveți răbdare, păstrați speranța și cereți ajutor când aveți nevoie!


Nu suntem singuri! Împreună vom răzbi!


90 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page