top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiRuxandra Dobrescu

Alimente permise și alimente interzise după operația de tiroidă?

Ce avem voie să mâncăm și ce nu?


Aproape nimic pe lumea asta nu este interzis când vine vorba de mâncare, în orice situație, inclusiv când rămânem fără tiroidă. Cheia este MODERAȚIA! Adică orice, dar cu bun simț!


Sunt câteva lucruri la care trebuie să fim atenți:


După operație avem nevoie de tratament cu hormoni tiroidieni – adică Euthryox sau Accu-Thyrox. Ca să ne asigurăm că aceștia se absorb bine, trebuie să avem grijă să respectăm câteva reguli legate de masă:


- Așteptăm cel puțin jumătate de oră după Euthyrox până ne bem cafeaua! Accu-Thyroxul se absoarbe mai repede, deci nu trebuie să așteptăm atâta!


- Preparatele care conțin nuci sau soia scad absorbția hormonilor tiroidieni. Asta nu însemnă că trebuie să evităm cu totul soia, dar este bine să consumăm aceste produse după cel puțin 4 ore de la administrarea tratamentului.


- Aceeași regulă de 4 ore după Euthyrox trebuie aplicată și pentru unele medicamente care îi pot scădea absorbția, cum sunt preparatele care conțin fier, calciu, antiacide.


- Am tot vorbit despre iod, și cât de important este el pentru sinteza de hormoni tiroidieni... ei bine, după operația de tiroidă iodul nu mai este atât de important, pentru că ne luăm hormonii tiroidieni direct sintetizați din tableta de Euthyrox. Deci referitor la sare, putem folosi de care dorim! Dar dacă gătim și mâncăm în familie, trebuie să ne gândim că membrii familiei care au tiroidele pe loc au în continuare nevoie de iod, așa că de dragul lor ar trebui să continuăm să folosim sare iodată!


Cât timp doza de hormoni tiroidieni este cea corectă (adică mergem regulat la control și verificăm), viața noastră nu e cu nimic diferită după operație!


Nici nu ne îngrășăm după operație! Asta e poveste! Atenție însă ce mâncăm, pentru că un stil de viață dezordonat și o alimentație brambura pot să ducă la kilograme în plus indiferent dacă mai avem tiroida sau nu!


- Încercăm să evităm dulciurile concentate (cu zahăr mult) și grăsimile animale în cantitate mare!

- Evităm alimentele foarte procesate!

- Alegem mai degrabă legume, salate și fructe!

- Dormim suficient în fiecare noapte!

- Suntem cât mai activi, adică încercăm să facem cât mai multă mișcare!


Nu-i foarte complicat, nu-i așa?


Dacă vi s-a părut util, dați mai departe, poate mai are cineva nevoie să audă asta...


5.327 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page