top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiRuxandra Dobrescu

Cancerul medular tiroidian

Actualizată în: 6 feb. 2022

Carcinomul medular este un tip mai rar de cancer tiroidian care se dezvoltă din niște celule tiroidiene mai speciale: acestea nu secretă tiroxină (adică hormonii tiroidieni clasici) ci calcitonina.

Calcitonina nu are un rol important la om în cantitățile secretate în mod obișnuit, adică putem trăi liniștiți și fără ea dacă trebuie să scoatem tiroida! În schimb, putem folosi calcitonina ca tratament, când o prescriem în doze mari, în unele situații când avem un exces mare de calciu (adică hipercalcemie) pe care nu putem să îl controlăm altfel.


În cancerul medular ne folosim de calcitonină ca de un marker tumoral - adică dacă este mare la o persoană care are noduli tiroidieni, ăsta este un semn ca trebuie să ne ocupăm cu grijă de nodulii respectivi, că s-ar putea să fie cancer! După operație, o calcitonină mare ne spune că au rămas resturi de cancer pe care trebuie să le căutăm și să le tratăm!


În cancerul medular tiroidian iodul radioactiv nu este eficient, deci nu ne putem folosi de el. Singura metodă de vindecare o reprezintă rezecția chirurgicală completă! Și ca să fim siguri că îi dăm chirurgului cele mai bune șanse, este esențial să îl depistăm la timp, când nu este încă foarte invaziv!

Operația de cancer medular este cea mai complicată operație de tiroidă, pentru că trebuie scoasă tiroida cu totul și toți ganglionii de la gât în care se poate extinde cancerul, deci este foarte-foarte important să alegem un chirurg cu mare experiență pentru tipul acesta de operație!

Care este concluzia?

Este esențial să nu ignorăm nodulii tiroidieni pentru că pot ascunde un focar de cancer tiroidian potențial agresiv! Investigăm prompt și tratăm corect, bine? 😊


Ca să fim cât mai siguri că o să ne fie bine! 🥰


Dacă vi s-a părut util, dați vă rog mai departe, să ajungă și la alții!


Despre analizele de tiroidă, inclusiv calcitonina, am vorbit pe YouTube, adică aici: https://youtu.be/Oyvlg24RWuk


Nu uitați să vă abonați la canal și să activați notificările!

742 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page