top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiRuxandra Dobrescu

Iodul și pericolul nuclear

Multă panică în ultimele zile legate de subiectul ăsta, sper eu panică nejustificată... chiar nu cred că vom ajunge acolo, dar pentru că atât de multă lume m-a întrebat, uite, încerc să răspund!


Care este rolul tabletelor de iod în caz de pericol nuclear?


Tiroida noastră folosește iodul pentru a produce hormonii tiroidieni. În cazul unui accident nuclear, cum a fost cel de la Cernobîl, iodul radioactiv care este eliberat în urma exploziei va fi captat de tiroidă și o “iradiază”, ceea ce duce la creșterea riscului de cancer tiroidian în câțiva ani. Riscul este mai mare la copii și adolescenți, care sunt mai sensibili la radiații în general. După vârsta de 20-30 ani riscul scade semnificativ.

Photo: liuzishan on Freepik / www.Freepik.com


Tabletele de iodură de potasiu conțin o doză mare de iod care are rolul să inunde tiroida, să o umple de iod în orele dinaintea expunerii la un astfel de accident, astfel încât iodul radioactiv rezultat în urma accidentului nuclear să nu mai aibă loc, să nu poată pătrunde în tiroidă, care este astfel protejată. În general se împart tablete de iod celor care locuiesc pe o rază de 10-15 km în jurul centralelor nucleare, ca o precauție în cazul unui accident nuclear.


Ce se întâmplă în caz de atac cu bombe atomice?


Nu cred că poate să spună cineva exact, pentru că din fericire bombele atomice au fost folosite în scop militar doar o dată în istorie, la Hiroshima si Nagasaki în 1945, dar avem ceva informații acumulate după testele armelor nucleare efectuate ulterior. Slavă Domnului, nu sunt expert în bombe, vă spun perspectiva endocrinologului și vă las mai jos câteva surse, să va documentați mai departe dacă vă interesează! În cazul acesta, pare că utilitatea tabletelor de iodură de potasiu este destul de limitată, din mai multe motive!


- În cazul nefericit al unui atac nuclear, pericolul major imediat îl reprezintă distrucția directă cauzată de explozie, care poate fi foarte întinsă ca suprafață… Și aparent armele nucleare actuale sunt mult mai “puternice” decât cele din 1945... adică până să ne temem de riscul de cancer de tiroidă în câțiva ani, este important să supraviețuim imediat!


- Apoi contaminarea radioactivă care urmează este cu mulți izotopi, nu doar iod! Iar tabletele de iod protejează doar tiroida și doar de efectul iodului radioactiv.


- Din cauza asta, prima și cea mai importantă măsură în cazul unui accident nuclear, că vorbim de un accident sau atac nuclear, este evacuarea sau adăpostirea! Ca să limităm expunerea și să ne protejăm tot corpul, nu doar tiroida și nu doar de iodul radioactiv!


- Contaminarea prin inhalare, în urma norului radioactiv, este în general de durată mult mai scurtă și mult mai redusă decât cea care urmează prin consumul de apă și alimente contaminate (legume, lapte), în săptămânile și lunile care urmează…


- Doza de iod radioactiv eliberată este foarte importantă în a decide dacă este sau nu nevoie de tablete de iod!


Câteva observații și precauții:

- Ca să fie eficiente, tabletele de iodură de potasiu folosite în scopul prevenției expunerii nucleare conțin doze foarte-foarte mari de iod (adică 130 mg iodură de potasiu pentru un adult tânăr, adică 100 mg iod)! De aproape o mie de ori mai mult decât avem nevoie în mod obișnuit zilnic! Asta înseamnă că: 1) nu le luăm niciodată după ureche și fără indicație pentru că pot duce la efecte adverse dacă ni le administrăm brambura! 2) tabletele de iodură de potasiu nu le putem înlocui cu suplimentele de iod recomandate uneori zilnic (de exemplu Jodid), pentru că sunt cu totul alte doze!


- Așteptăm să fim anunțați de autorități și de serviciile de urgență CÂND și DACĂ este nevoie de tabletele de iodură de potasiu! Nu le luăm “preventiv” de acum, ca să fie, că poate scapă cineva o bombă în următoarele zile/ săptămâni! În mod optim și doar la nevoie, administrarea se face cu 12 până la 2 ore înainte de expunerea așteptată! Adică DUPĂ ce am aflat de accidentul/ atacul nuclear! Nu preventiv!


- Administrarea se face la copii și adolescenți, la femeile care alăptează și la gravide, în dozele indicate și după schema care ne este recomandată! Pentru persoanele trecute de 40 de ani beneficiile probabil sunt mai mici decât riscurile, cu excepția unei doze estimate de radiații foarte mare! Deci repet, nu le luați după ureche!


- Dacă, Doamne ferește!, vom fi în situația unui accident nuclear, așteptăm să fim anunțați când s-a întâmplat, unde s-a întâmplat (cât de departe, când ar trebui să ajungă la noi norul radioactiv în funcție de condițiile meteo, care sunt izotopii eliberați, cât de mare este doza estimată de radiații) și în funcție de toate astea vom vedea dacă trebuie sau nu tablete de iod!


- Administrarea fără rost de iod în doze atât de mari, mai ales la persoane peste 40 ani, poate să ducă la disfuncții tiroidiene, hipo sau hipertiroidie! Mai ales la cei vârstnici, cardiaci, etc, poat apărea complicații importante!


- Persoanele operate de tiroidă nu au, evident, nevoie de aceste tablete, pentru că nu mai au tiroida, deci nu mai au ce să protejeze!


Surse:

Centers for Disease Control and Prevention https://www.cdc.gov/nceh/radiation/emergencies/ki.htm


United States Nuclear Regulatory Commission


Uptodate

13.221 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page