top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiRuxandra Dobrescu

De ce ne trebuie ecografia cervicală și după operație?

Adică... dacă am scos tiroida ce vrem să mai vedem?!?


Păi uite:

  • Vrem să ne asigurăm că s-a scos tot și că nu au rămas resturi tiroidiene importante

  • După operațiile parțiale de tiroidă vrem să ne asigurăm că ce a rămas pe loc stă cuminte și-și face treaba! Adică că nu au aparut sau s-au refăcut noduli în anii de după operație...

  • După operațiile de cancer tiroidian trebuie să ne asigurăm că nu au rămas resturi de tiroidă sau resturi de cancer și în plus supraveghem ecografic ganglionii de la gât. Ganglionii sunt primele “stații” în care începe să se împrăștie cancerul, deci trebuie să fim vigilenți!

  • La pacienții cu istoric de cancer tiroidian, ecografia cervicală este esențială pentru că dacă este să apară recidive de cancer, de cele mai multe ori acestea sunt la nivelul gâtului și pot fi văzute ușor ecografic!

Photo: www.freepik.com - Designed by peoplecreations / Freepik


Când facem prima ecografie post-operator?


În general după 2-3 luni cel mai devreme, ca să dăm timp inflamației și edemului post-operator să se retragă... mai devreme de atât nu vedem mare lucru. Evident în cazul unei evoluții rapide și a unor tumori mari, ele se văd chiar în ciuda edemului, dar astea sunt cazuri rare...


Cât de des facem ecografie?


Depinde de contextul exact al fiecarei persoane:

  • Dacă a fost cancer, atunci frecvența urmăririi depinde de cât de agresiv ne așteptăm să fie cancerul și de ce facem ca tratament. Monitorizarea și tratamentul sunt întotdeauna personalizate pentru fiecare pacient cu cancer tiroidian.

  • Dacă nu a fost cancer și s-a scos toată tiroida, atunci merită verificat ecografic la câteva luni după operație și dacă totul e ok, nu sunt resturi semnificative și nu intervine nimic în timp, o mai facem poate, eventual, peste câtiva ani.

  • Dacă nu a fost cancer și operația a fost parțială, atunci facem ecografia cât de des o impune situația tiroidei rămase pe loc. Adică dacă lobul tiroidian restant este normal, repetăm poate după câțiva ani; dacă au rămas noduli, pe aceia poate fi nevoie să îi verificăm la câteva luni.

Vi s-a părut util? Mă bucur!


Dați mai departe, poate îi mai trebuie cuiva!

634 afișări1 comentariu

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page