top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiRuxandra Dobrescu

Când e musai să operăm tiroida?

Actualizată în: 17 ian. 2021

Câteodată tiroida devine buclucașă și trebuie să scăpăm de ea! Nu e ideal, doar cui îi place să treacă printr-o intervenție chirurgicală, dar vorba ceea... dacă-i musai, cu plăcere!


Totuși, când vine vorba de tăiat (gâtul, în cazul ăsta) e bine, ca la croitor, să măsurăm de mai multe ori înainte să tăiem o dată!


Adică este esențială o evaluare completă înainte de operație, cu analize de sânge, o ecografie tiroidiană bine făcută, uneori puncție tirodiană și uneori lucruri ceva mai sofisticate, cum este tomografia computerizată.


Ei bine, când e musai de operat?


• Când am descoperit un nodul în tiroidă care este suspect de cancer! Asta se întâmplă când analizele arată o valoare crescută a calcitoninei (marker tumoral pentru carcinomul medular tiroidian) sau când puncția tiroidiană cu ac fin ne dă un rezultat de “malignitate” sau “suspect de malignitate”


• Când descoperim un nodul tiroidian mare, chiar benign (adică care nu e cancer), dacă a crescut atât de mult încât începe să apese pe structurile vecine din zona gâtului și să dea probleme la respirat (dispnee), la înghițit (disfagie) sau voce răgușită (disfonie). În general, un nodul mai mare de 4 cm se operează, chiar dacă nu e cancer, pentru că determină probleme prin dimensiuni.


Când nu e musai, dar ar putea să merite operația?


• Când avem un nodul care la puncția tiroidiană a ieșit “nedeterminat”, adică există riscul (destul de mare) să fie cancer, dar nu suntem siguri. Alternativă: mai stăm și mai repetăm puncția o dată după câteva luni!


• Când descoperim un chist în tiroidă (o pungă cu lichid), care nu e cancer dar e mare și se tot reface după ce e golit prin puncție.


• Când descoperim un nodul sau mai mulți în tiroidă care determină un exces de hormoni tiroidieni (hipertiroidie) și e dificil să tratăm medicamentos sau tratamentul determină reacții adverse. O alternativă ar putea fi administrarea de iod radioactiv care distruge tiroida și trateaza astfel hipertiroidia.


• La persoanele cu boala Basedow (hipertiroidie prin mecanism autoimun) la care pe tratament medicamentos nu s-a obținut remisia hipertiroidiei după 1.5-2 ani și la care nu se dorește/ nu este indicat tratamentul cu iod radioactiv.


Când NU este indicată operația de tiroidă?


• Pentru nodulii tiroidieni la care puncția tiroidiană arată rezultat “benign” sau pentru nodulii considerați prea mici pentru puncție tiroidiană


• În tiroidita autoimună fără noduli sau cu noduli mici/ “benigni”


• Chisturi tiroidiene mici, necomplicate


• Senzație de “nod în gât” sau orice alt simptom în zona gâtului dar cu aspect ecografic normal.



Dacă vi s-a părut utilă informația, dați mai departe!


Învățăm împreună!

1.151 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page