top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiRuxandra Dobrescu

Cum apare hipertiroidia?

Hipertiroidia (sau hipertiroidismul) este afecțiunea în care glanda tiroidă produce prea mulți hormoni tiroidieni.

Photo: www.freepik.com - Designed by cookie_studio for Freepik


CUM APARE?

🔸 prin mecanism autoimun (se numește boala Basedow) – sistemul imun produce niște anticorpi mai speciali (anticorpi anti-receptor TSH) care se leagă de tiroidă și o stimulează să producă prea mulți hormoni tiroidieni


🔸 din cauza unui nodul tiroidian “toxic” – care funcționează “în exces”, independent de mecanismele care reglează în mod normal sinteza hormonală


🔸 dintr-o gușă polinodulară (adică o tiroidă cu mulți noduli) – este o problemă care apare mai ales la persoanele mai în vârstă care au trăit în zone cu deficit de iod, la care nodulii încep să secrete hormoni tiroidieni în exces în condițiile expunerii dintr-o dată la un aport crescut de iod (de exemplu după o tomografie cu substanță de contrast iodat, după o coronarografie, sau după tratament cu unele medicamente, cum este amiodarona).


SITUAȚII SPECIALE


🔹 În tiroidite (adică în boli inflamatorii tiroidiene) poate apărea uneori o perioadă de tireotoxicoză tranzitorie, adică o etapă de exces de hormoni tiroidieni, care trece de la sine.

Se poate întâmpla în tiroidita autoimună, dar și în alte tiroidite, de exemplu în tiroidita subacută care apare după infecții virale. Excesul de hormoni tiroidieni apare când se distrug brusc mai mulți foliculi tiroidieni (“punguțele” unde sunt depozitați în tiroidă hormonii tiroidieni), ceea ce face ca acei hormoni tiroidieni să fie deversați în sânge. Trece de la sine după ce se metabolizează acești hormoni din sânge.

🔹 În sarcină: tireotoxicoza tranzitorie gestațională – poate apărea în primul trimestru de sarcină, pentru că beta HCG, hormonul secretat de placenta stimulează tiroida și o face să producă prea mulți hormoni tiroidieni. În general se remite în trimestrul doi și nu necesită tratament.


‼️ ATENȚIE ‼️

Hipertiroidia trebuie întotdeauna evaluată de medicul endocrinolog care trebuie să stabilească care este cauza. Este un lucru esential pentru că tratamentul depinde de cauză – o hipertiroidie “adevărată” se tratează cu medicamente care “frânează” tiroida, medicamente care nu-și au rostul într-o tireotoxicoză tranzitorie.

Mâine vorbim despre cum se manifestă hipertiroidia și ce se întâmplă la nivelul organismului în situații de exces de hormoni tiroidieni.


Rămâneți aproape!


Dacă vi s-a părut interesant ce tocmai ați citit, dați mai departe!


511 afișări1 comentariu

Postări recente

Afișează-le pe toate

1 Comment


maricicalupu15
May 15, 2023

Buna ziua,

D-na dr.,va rog sa-mi spuneti cum se deosebeste o tireotoxicoza tranzitorie de o hipertiroidie.

De mai multi ani am tiroidita cronica.

Recent dupa aproximativ 2_3 ani (pandemie ,etc),in care nu am mai fost la endocrinolog,mi s-a depistat o hipertiroidie subclinica.

Mi s- a recomandat Thyrozol 2.5 mg,pe care stau pe ganduri daca sa-l iau sau nu,eu neavand simtome de hipertiroidie(Tsh f mic ,t4 normal,t3 usor crescut).

Care ar fi motivul pt care sa incep tratamentul si daca hormonii pot reveni la normal fara tratament ?

Multumesc


Like
bottom of page