top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiRuxandra Dobrescu

Cum e cu analiza iodului? De ce nu mi-o recomandă doctorul o dată cu analizele de tiroidă?

Cum verific cum stau cu iodul? Dacă este atât de important pentru tiroidă, de ce doctorii nu testează și iodul când îmi verifică tiroida prin analize?


La nivelul unei populații putem stabili dacă avem deficit de iod (și cât de mare este acest deficit) prim măsurarea ioduriei (adică a concentrației iodului în urină). Aceasta analiză este relevantă pentru că rinichii filtrează și elimină aproximativ 90% din iodul pe care îl înghițim!

Illustration: www.freepik.com - Designed by Freepik


Problema este că aportul de iod variază foarte mult de la zi la zi, în funcție de ce mâncăm – adică și dacă am repeta această dozare de 10 ori, media tot este posibil să nu reflecte corect statusul iodului pentru o anumită persoană evaluată individual, din acest motiv nici nu se recomandă! Într-o zi poate fi foarte mică, în altă zi poate fi mare!


Aprecierea statusului iodului se poate estima însă la nivel de populație – adică, de exemplu, pentru populația unei țări se testează cateva mii de probe de la câteva mii de oameni, se calculează mediana și valoarea respectivă estimează statusul iodului pentru întreaga populație.

Ultima estimare din 2019 arată că Romania abia a ajuns la limita de jos a normalului pentru aportul de iod, ceea ce arată că măsura iodării universale a sării a început să funcționeze. Pe de altă parte, suntem foarte departe de excesul de iod, de care se tem unele persoane.

În unele situații se poate testa și ioduria pentru o persoană anume, dar acest lucru este indicat extrem de rar: de exemplu o persoană cu cancer tiroidian care a făcut o tomografie cu substanță de contrast iodat (care conține foarte mult iod) și are indicație pentru tratament cu radioiod – am putea să verificăm ioduria ca să ne asigurăm că s-a eliminat iodul din substanța de contrast, altfel cura de radioiod nu ar fi eficientă.

Mai știi pe cineva interesat de ce tocmai ai citit?


Dă mai departe informația!

604 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page