top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiRuxandra Dobrescu

Cum se manifestă nodulii tiroidieni?

Actualizată în: 5 dec. 2020

Și ce ar trebui să mă îngrijoreze?


Nodulii tiroidieni sunt extrem de frecvenți, mai ales cu înaintarea în vârstă și majoritatea (95% din ei) sunt benigni, așa că dacă nu ajung la dimensiuni prea mari nu ne deranjează prea tare!

Problema o reprezintă acea minoritate (aprox 5%) care se dovedesc a fi cancer tiroidian, care trebuie indentificați și tratați repede!

Photo: www.freepik.com - Designed by Pressfoto / Freepik Illustration: www.freepik.com - Designed by brgfx / Freepik


OK, dar cum ajungem să aflăm de ei?

Nodulii mici nu dau, în general, manifestări și sunt depistați întâmplător, de exemplu după un examen computer tomograf sau de rezonanță magnetică nucleară, efectuat pentru altă problemă de sănătate. Mulți dintre noi putem avea noduli tiroidieni, fără să știm de existența lor!

Uneori, dacă nodulul este suficient de mare sau dacă este așezat superficial în tiroidă, poate fi observat cu ochiul liber, mai ales când înghițim.

Nodulii foarte mari ajung să apese pe organele din jur și se pot manifesta ca răgușeală, dificultăți la respirație sau la înghițit. Astea sunt semne de gravitate care trebuie să ne ducă la endocrinolog, mai ales dacă apar dintr-o dată, pentru că pot indica un cancer tiroidian care crește repede ‼️

Dacă nodulii secretă prea mulți hormoni tiroidieni, pot apărea semne de hipertiroidie, de exemplu palpitații, transpirații, tremor, stare de agitație și scădere în greutate.

În familiile în care un membru al familiei a fost diagnosticat cu cancer tiroidian, merită luat în calcul un consult la endocrinolog și eventual efectuare unei ecografii tiroidiene, chiar dacă nu vă supără nimic, pentru că pentru unele tipuri de cancer există o predispoziție familială.

Mâine vorbim despre cum investigăm nodulii tirodieni...

De ce analize avem nevoie?

Rămâneți aproape!

771 afișări1 comentariu

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page