top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiRuxandra Dobrescu

Ce se întâmplă dacă renunț la Euthyrox? Sau Accu-Thyrox?

De cele mai multe ori, nimic bun!!


Euthyroxul (sau Accu-Thyroxul) conține hormoni tiroidieni și este indicat atunci când tiroida nu mai funcționează eficient și trebuie ajutată! De asta se cheamă tratament substitutiv – adică care înlocuiește hormonii tiroidieni pe care tiroida nu mai este capabilă să-i producă singură.


De cele mai multe ori, hipotiroidismul (adică deficitul de hormoni tiroidieni) este definitiv, pentru că tiroida ori nu mai există (post-operator), ori a fost distrusă printr-un proces autoimun (tiroidită autoimună). Alt organ care să producă hormoni tiroidieni nu mai avem și o altă tiroidă nu ne mai crește la loc! :) Deci în situația asta dacă întrerupem tratamentul rămânem fără hormoni tiroidieni, care sunt esențiali pentru viață!

Dacă deficitul este ușor (de exemplu într-o etapă de început a tiroiditei autoimune), înseamnă că tiroida mai produce spontan, ceva-ceva hormoni tiroidieni, deci fără tratament nu vom muri, dar nici bine nu ne va fi! Vom funcționa așa, cu viteză mai redusă și la capacitate redusă! Adică probabil vor reapărea ușoară oboseală, stare de frig, piele uscată, scaune încetinite, stări depresive, dar și unii dușmani pe care nu-i vedem – cum sunt colesterolul ridicat și ateroscleroza.


Dacă deficitul este complet (ca după operație sau după o tiroidită veche) înseamnă că renunțând la tratament rămânem fără nicio sursă de hormoni tiroidieni și fară ei nu se poate trăi! Se vom instala treptat toate stările de mai sus, oboseală extremă până la comă după care murim! Deci nu ne jucăm cu asta!


Uneori, hipotiroidismul este doar temporar – de exemplu, unele femei pot avea nevoie de tratament cu hormoni tiroidieni doar în sarcină, când funcția tiroidiană trebuie să fie perfectă pentru a ne asigura că bebele se dezvoltă normal. În cazul acesta, medicul ne va spune, în funcție de situația fiecăreia, când putem încerca să oprim tratamentul cu Euthyrox.


Alteori, poate că tratamentul a fost început foarte devreme (de exemplu într-o tiroidită autoimună la debut), când analizele sunt încă la limită (nici prea proaste, nici perfecte). Într-o situație de genul acesta trebuie discutat cu medicul și văzut dacă ar mai “merge” și fără tratament sau mai bine nu!


Dacă totuși credeți că tratamentul cu Euthyrox nu v-a fost indicat corect, adică că poate nu aveți nevoie de el, nu faceți experimente pe propria piele! :) Alegeți un alt endocrinolog în care aveți încredere și mai cereți o părere înainte a-l opri din proprie inițiativă!


Să fim sănătoși!

Dacă vi s-a părut util, dați mai departe și la alții!

10.293 afișări1 comentariu

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page