top of page
Caută
Poza scriitoruluiRuxandra Dobrescu

Cu ce boli autoimune se poate asocia tiroidita Hashimoto?

M-ați tot întrebat ce alte boli autoimune mai pot apărea la o persoană cu tiroidită Hashimoto, așa că, uite, vorbim din nou! M-aș bucura însă să aud și de experiențele voastre! Voi prin ce ați trecut? Sigur sunt printre noi oameni mai "noi" în domeniu, care se vor bucura să afle că nu sunt singuri!

Photo and illustration: www.freepik.com - Designed by Javi_indy, Freepik


Așadar... Tiroidita cronică autoimună se poate asocia cu alte tipuri de boli autoimune (uneori, dar nu mereu):


  • Vitiligo – pete albe pe piele care nu se colorează la soare; este una din cele mai frecvente asocieri și în afara problemelor estetice nu determină alte complicații.

  • Diabet zaharat tip 1 - distrucție autoimună a celulelor care produc insulină în pancreas, ceea ce duce la creșterea glicemiei

  • Gastrită autoimună – deficit de absorbție a fierului și anemie

  • Boală celiacă (boală inflamatorie a intestinului care apare datorită intoleranței la gluten) – distrucție autoimună a mucoasei intestinale, ca răspuns la alimente care conțin gluten (grâu, orz, secară etc). În formă severă poate determina diaree, balonări, durere abdominală. În forme blânde poate fi asimptomatică, dar poate duce la malabsorbție și deficite ale unor vitamine și minerale, de exemplu vitamina D și fier.

  • Anemie pernicioasă – anemie prin deficit de vitamina B12 din cauza unor anticorpi care interferă cu absorbția ei din tubul digestiv

  • Boli reumatologice: poliartrită reumatoidă, lupus eritematos sistemic, sindrom Sjogren.


Este bine să avem în vedere posibilitatea altor afecțiuni autoimune care se asociază tiroiditei cronice, mai ales în cazul unor simptome care clar nu au legătura direct cu tiroida!


În cazul în care apar, aceste afecțiuni autoimune asociate sunt mediate de alți anticorpi, nu de ATPO și anticorpii anti-tireoglobulină, care sunt îndreptați țintit doar împotriva tiroidei! Deci nu trebuie să stăm cu grijă că ATPO mare va ataca alte organe, cum am tot auzit! Nu așa funcționează lucrurile!


PS: Este foarte posibil ca tiroidita autoimună să nu se asocieze cu nimic și să nu dea nicio modificare semnificativă pe parcursul vieții, deci nu punem răul înainte, dar rămânem vigilenți!


Lista de mai sus nu este completă, există desigur o mulțim de alte afecțiuni autoimune posibile... voi cu ce vă confruntați?


Dacă vi s-a părut util, dați mai departe!



2.025 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page