top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiRuxandra Dobrescu

Tiroidita autoimună și anticorpii ei

Ce sunt de fapt anticorpii din tiroidită și ce înseamnă ei?

Hai să vedem! 😊


Tiroidita cronică autoimună și boala Basedow (care este o hipertiroidie prin mecanism autoimun) sunt amândouă afecțiuni tiroidiene autoimune.

Ce înseamnă asta? Înseamnă că pentru acești pacienți sistemul imun funcționează un pic "anapoda", confundă tiroida cu ceva strain de organism care trebuie îndepărtat și o atacă. Acest atac imun presupune implicarea de limfocite (celulele de aparare) și anticorpi (niște proteine care și ele au rol de apărare).

Illustration: www.freepik.com - Designed by Freepik


Există mai multe tipuri de anticorpi îndreptați împotriva tiroidei și nu avem nevoie să-i măsurăm pe toți la aceeași persoană pentru că nu ne sunt utili! 😊


🔹 ATPO sau anticorpii anti-tireoperoxidază sunt cel mai frecvent întâlniți în tiroidita cronică autoimună și sunt uneori prezenți și în boala Basedow. Sunt îndreptați împotriva tireoperoxidazei (TPO), o enzimă din tiroidă care este esentială în sintetizarea hormonilor tiroidieni. Este analiza cel mai frecvent folosită pentru diagnosticul unei tiroidite autoimune.

🔹 ATg sau anticorpii anti-tireoglobulină sunt îndreptați împotriva tireoglobulinei, o proteină mare în care sunt înglobați hormonii tiroidieni înainte de a fi "deversați" din tiroidă în sânge. Sunt uneori folosiți pentru a diagnostica tiroidita cronică autoimună la unele persoane care deși au tiroidită, au totuși un nivel normal de ATPO.


🔹 TRAB, sau anticorpii anti-receptor TSH, sunt niște anticorpi mai speciali, care nu distrug tiroida, ci o stimulează să producă hormoni tiroidieni în exces - așa apare hipertiroidia din boala Basedow. În plus tot ei sunt cauza oftalmopatiei Graves, boala de ochi care însotește câteodată hipertiroidia.


Căutam să măsuram nivelul TRAB la persoanele cu hipertiroidie pentru a ne lămuri care e cauza și repetăm dozarea din timp în timp pentru că oferă informații despre cum merge boala și despre riscul de apariție a oftalmopatiei Graves (un nivel în scădere TRAB pe tratament este un lucru bun).


Rămâneți aproape! 😊


...și dați mai departe dacă v-a plăcut! 😀

1.310 afișări6 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

6 kommenttia


sechila.mirela
13. elok. 2022

Buna ziua! Ce ma sfătuiți pt anticorpi anti tiroglobulina 140.73 U/ml.

Tykkää

mariana.jungheatu
11. maalisk. 2021

Ce ma sfatuiti pt un anti tpo 532?

Tykkää

victorita.cocis
14. helmik. 2021

Bună ziua, vă apreciez foarte mult modul în care explicați si aveti răbdare cu fiecare dintre noi.Sunteti de mare folos!

Tykkää

ionelaiony2018
12. helmik. 2021

Buna seara! Va apreciez foarte mult. Ne sunteti de mare folos.

Tykkää

Ruxandra Dobrescu
Ruxandra Dobrescu
10. helmik. 2021

Mă bucur că va sunt de folos!

Tykkää
bottom of page