top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiRuxandra Dobrescu

De ce este important să stăm acasă?

Pentru ca infecția cu Coronavirus se transmite foarte ușor, inclusiv de persoane ușor simptomatice sau chiar asimptomatice! Adică chiar dacă nu ai nimic, doar îți curge poate un pic nasul, este posibil să transmiți mai departe cu generozitate virusul!




Și de dacă? 80% din persoane, mai ales cei tineri, fac forme ușoare, asemănătoare cu gripa obișnuită! Păi da, dar cât timp tu duci infecția pe picioare, dacă o dai părinților sau bunicilor, pe ei poate să-i omoare! Sau să-i trimită în spital, unde se vor lupta cu mulți alți părinți și bunici pe paturi numărate și doctori epuizați! Nu este un scenariu ipotetic, de film prost, este ce se întâmplă acum in Italia!


La fel de bine poți să transmiți virusul și vecinilor, care pun mâna după tine pe ușa de la bloc, celorlalți călători din metrou, care se țin de aceleași bare de susținere și oamenilor pe care îi întâlnești la supermarket, care au ghinionul să ia coșul tău gol când ai terminat cu el!


E valabil și pentru copii, poate chiar mai mult pentru ei, pentru că deși, din fericire, par să fie mai puțin afectați de infecția cu coronavirus, o dau mai departe cu ușurință! Cum poți să ai grijă să-i controlezi fiecare mișcare, tot ce atinge/ bagă în gură? Nu poți! Și virusul pe care poate să îl ia din locurile publice îl duce acasă la bunici! Întreruperea școlilor nu înseamnă vacanță! Se evită așa transmiterea în clasă, dar asta nu are niciun sens dacă copii merg în continuare la joacă în spațiile publice de la mall sau în parcuri! Nici nu contează dacă nu sunt mulți copii în același timp acolo, virusul se poate lua de pe suprafețe, adică de exemplu de pe bara de la leagăn...


Dacă puteți lucra de acasă, faceți asta! Evitați transportul în comun, atunci când aveți de-ales mergeți pe jos sau cu bicicleta! Evitați să ieșiți pentru comisioane care nu sunt esențiale! Reprogramați vizitele la doctor dacă nu sunt urgente!


Evitați ieșirile la cafea/ suc/ bere/ club cu prietenii! Vorbiți cu ei la telefon! Citiți o carte, vedeți un film! Există multe moduri în care ne putem bucura de viață! Haideți să căutăm acum bucuria în noi, nu în cei din jur!


Italienii spun acum: “Stăm la distanță astăzi ca să ne putem îmbrățișa mâine!“

16 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page