top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiRuxandra Dobrescu

De ce e bine să mergem la doctor?

Pare destul de evident, nu? Totuși, de când cu Google, Facebook și grupurile lui, putem avea tentația de a “doftorici” singuri pentru că e simplu, repede și ieftin…


Întrebăm ce analize trebuie să facem pentru tiroidă, punem o poză cu rezultatele pe grup și vedem ce ni se recomandă ca tratament… Primim zeci de recomandări, de la împachetări cu varză și tot felul de suplimente până la hormoni, pe care din păcate de multe ori putem să-i primim din farmacie și fără rețetă!

Photo: www.freepik.com - Designed by KamranAydinov / Freepik


Internetul este o invenție minunată, o sursă grozavă de informare (dacă avem grijă ce și unde căutăm) iar grupurile de Facebook sunt foarte importante pentru sprijin moral și sfaturi practice legate de experiența cu boala, DAR… nu țin loc de doctor! Hai să nu o luăm pe scurtături și să nu facem boacăne!


În cazul unei persoane care prezintă simptome sugestive de pentru o afecțiune tiroidiană este important consultul endocrinologic pentru că stând de vorbă pe îndelete:


🔹 punem diagnosticul: hipotiroidie, hipertiroidie, noduli tiroidieni, cancer tiroidian etc


🔹 uneori excludem un diagnostic de boală endocrină: de exemplu o persoană care are palpitații și transpirații poate avea altă cauză pentru aceste simptome decât tiroida – de exemplu o perimenopauză; oboseala nu e musai urmarea unei hipotiroidii, ci poate veni din cauza unei anemii, unui deficit de vitamina D sau a oricărei boli cronice decompensate!


🔹 stabilim cauza problemei – de exemplu, la o persoană cu hipotiroidie, frecvent poate fi vorba de o tiroidită cronică autoimună


🔹 evaluăm eventualele complicații - de exemplu osteoporoză sau afecțiuni cardiace decompensate de hipertiroidie, dislipidemie decompensată de hipotiroidie


🔹 stabilim tratamentul, care este întotdeauna personalizat pentru fiecare dintre noi!


Nu e chiar așa de simplu, nu?


De asta e bine să nu ne “tratăm” pe Facebook și nici să nu oferim sfaturi medicale unor persoane pe care nu le cunoaștem, chiar dacă par să sufere de aceeași afecțiune!


Ce e bun pentru mine, nu e musai bun și pentru tine!


Dacă vi s-a părut util, dați mai departe!


Rămâneți aproape, continuăm...


221 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page