top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiRuxandra Dobrescu

E iarnă! Cum am grijă de tiroida mea?

Actualizată în: 3 ian. 2021

Multă lume a început să mă întrebe, încă de la începutul toamnei, dacă este nevoie să facă ceva în plus pentru tiroida lor în sezonul rece. Iată câteva idei, pe scurt, ca răspuns la această întrebare!


Photo credit: Wix


Odata cu apropierea iernii, scurtarea zilei (parte a variației anuale a ciclului lumină-întuneric) determină la unele specii de mamifere apariția unor modificări hormonale și metabolice care să ajute la supraviețuirea pe parcursul iernii, cum este hibernarea la urși.


Ei bine, ca oameni ce suntem, noi hibernăm doar metaforic! Și dacă ne referim la tiroidă, ea funcționeză mai mult sau mai puțin constant pe parcursul anului, așa că, foarte simplist, îngrijim tiroida la fel și vara și iarna! Doar că iarna poate mai adăugăm un fular!


Mai multe studii arată însă, că există, probabil, un grad de variație sezonieră a funcției tiroidiene, încă insuficient înțeleasă, care poate avea implicații și pentru omul perfect sănătos și pentru o persoană care suferă de hipotiroidism. Pe scurt, nivelul de TSH poate fi un pic crescut iarna, probabil sub influența scurtării zilei și scăderii temperaturilor, controlând astfel creșterea secreției de hormoni tiroidieni pentru a susține nevoia de termoreglare – adică adaptarea organismului la temperaturile scăzute. În plus, mai sunt câteva aspecte la care ar fi bine să fim atenți în sezonul rece…


Așadar, la ce trebuie să am grijă în plus iarna, când vine vorba de glanda tiroidă?


1. TSH-ul poate fi un pic ridicat iarna chiar la o persoană sănătoasă și se poate normaliza spontan în câteva luni! (1) Pentru un diagnostic corect de hipotiroidism subclinic (analize care arată un nivel crescut al TSH și hormoni tiroidieni periferici normali), dozarea de TSH și fT4 ar trebui repetată după 1-3 luni pentru confirmare și decizia de tratament individualizată pentru fiecare pacient. Nu există un nivel de TSH optim pentru toată lumea - de exemplu femeile gravide și persoanele vâstnice reprezintă categorii diferite care necesită management diferit.


2. Persoanele cu hipotiroidie au nevoie o urmarire periodică a funcției tiroidiene (se recomandă repetarea TSH și fT4 la 6 luni) pentru că uneori poate fi necesar să ajustăm doza de hormon tiroidian – uneori poate fi nevoie de o doză puțin mai mare de Euthyrox iarna! (2)


3. Hipotiroidismul se manifestă de multe ori prin senzație de oboseală, lentoare și dispoziție depresivă. Acestea sunt însă simptome foarte nespecifice, adică pot apărea și într-o mulțime de alte situații care nu au legatură cu tiroida! Adică dacă ești obosit/ obosită și te simți fără putere și fără chef, dacă analizele de tiroidă sunt bune, atunci nu tiroida este de vină! Haideți deci să căutăm, poate că problema este în altă parte: poate că e vorba de o anemie, de lipsă de somn, de stres cronic sau poate o lipsă de vitamina D!


4. Astenia de toamnă/ iarnă se manifestă și ea prin oboseală și dispoziție depresivă și ar putea fi semnul unei tulburări depresive sezoniere, la apariția căreia contribuie scurtarea zilei și lipsa expunerii la lumină. Încearcă să dormi suficient, să faci efort fizic regulat, să petreci cât mai mult timp afară și să profiți cât se poate de lumina naturală! Dacă nimic nu ajută, ai în vedere să consulți un psihoterapeut.


5. Și pentru că vorbeam de lumină, atenție la vitamina D! Sunt studii care arată că variațiile nivelului de 25OH vitamina D de-a lungul anului se însoțesc de variații în sens invers ale nivelului de TSH: primăvara-vara, când vitamina D este mai mare datorită expunerii la soare, TSH-ul este mai mic, iar iarna, cand vitamina D scade, nivelul de TSH crește (3). Este posibil ca vitamina D să influențeze secreția de TSH prin receptorii de vitamina D de pe celulele tireotrope hipofizare. În plus, pacienții cu tiroidită autoimună par mai predispuși către un deficit de vitamina D. Ai deci în vedere dozarea nivelului de 25OH vitamina D si tratamentul cu suplimente de vitamina D atunci cand este cazul!


OK. Deci ce am de făcut iarna, până la urmă?


Dacă știi că ai o afecțiune tiroidiană, nu uita să faci la timp analizele de tiroidă și să întrebi endocrinologul tău dacă este nevoie să modifici cumva tratamentul. Ai în vedere dozarea vitaminei D și tratament cu suplimente în cazul unui nivel insuficient! Ai grijă să dormi suficient, să faci sport cât mai mult, să petreci timp afară și să te bucuri la maxim de lumina naturală!


Să avem o iarnă frumoasă, cu căldură în suflet!


Surse citate:


Ți s-a părut utilă informația?

Dă-o mai departe!

1.813 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page