top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiRuxandra Dobrescu

Euthyroxul vechi și nou

Actualizată în: 16 oct. 2020

Pentru a rezolva criza de Euthyrox din ultimele luni a fost aprobat importul paralel de Euthyrox (vechea formulare) din Italia, astfel încât în lunile care urmează se vor găsi în farmacii și NOUL Euthyrox și VECHIUL Euthyrox!

Euthyrox - noua formulare


Care e diferența din ele și la ce trebuie să fim atenți? Recapitulăm!


- Din punct de vedere al hormonilor tiroidieni din pastilă, noul Euthyrox este identic cu vechiul Euthyrox – ambele conțin Levotiroxină sodică.


- Noul Euthyrox diferă de vechiul Euthyrox doar prin excipienți, adică substanțele care “împachetează” hormonul tiroidian în pastilă:


VECHIUL Euthyrox conține lactoză (acesta va fi disponibil din nou prin import din Italia). NOUL Euthyrox NU conține lactoză ci alți excipienți.


- Noul Euthyrox nu mai pune așadar probleme persoanelor cu intoleranță la lactoză. Conține în schimb manitol, care are rol stabilizator. Manitolul este folosit și ca aditiv alimentar, cu rol de îndulcitor, și NU este periculos, nu are efecte adverse!


- Noua formulare asigură o stabilitate mai mare în timp a substanței active din pastilă și o variație mai mica de doză între pastile diferite.

Euthyrox - vechea formulare


NOUL și VECHUIL Euthyrox sunt echivalente, deci îl puteți folosi pe care îl găsiți! DAR...


- Este posibil ca între ele să difere puțin absorbția și deci efectul final, așa că este o idee bună să repetăm analizele de tiroidă (TSH și fT4) la 2 luni de la schimbarea de pe vechea pe noua formulare sau invers, pentru a ne asigura că aceeași doză rămâne cea corectă. Acest lucru este mai ales important la persoanele la care variații de doză ar putea fi periculoase, de exemplu la persoane vârstnice și cardiaci.


Ambalajul celor două tipuri de Euthyrox este similar - vedeți pozele! Pentru noul Euthyrox este specificat pe cutie că este cu "excipienți modificați".


Vechiul Euthyrox, acesta care vine din Italia, este ambalat în cutii cu 50 de comprimate. Noul Euthyrox se găsește în cutii cu 100 comprimate.


Dacă nu reușiți să găsiți niciuna din aceste variante, o alternativă o reprezintă Accu-Thyrox, varianta de levo-tiroxină în formă lichidă.


Dacă aveți dubii sau întrebări legate de tratament, nu ezitați să luați legătura cu endocrinologul care vă îngrijește!


Dacă vi s-a părut util, dați mai departe să mai citească și alții!

1.673 afișări1 comentariu

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page