top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiRuxandra Dobrescu

Medicina este o artă bazată pe știință

Cam așa este, nu?


Vorbele îi aparțin dr Francis Peabody și sunt dintr-un articol despre îngrijirea pacientului publicat în JAMA (The Journal of the American Medical Association) în 1927! Da, acum aproape 100 de ani! Și sunt la fel de valabile și azi!

Fără știință, sau dacă știința e șubredă, și rezultatele vor fi șubrede… și când vine vorba de sănătatea noastră, nu prea vrem ca rezultatele să țină doar de noroc, nu? Fără știință doctorul nu e doctor, e cel mult vraci! De asta medicina este cariera cu drumul cel mai lung, cu cei mai lungi ani de școală și, după școală, cursuri și conferințe care nu se termină niciodată, pentru că vrei să fii mereu la curent cu ce mai e nou, nu-i așa?


Iar cei mai buni dintre doctori sunt și un pic artiști… e nevoie de un pic de artă ca să faci legături între domenii diferite, să intuiești corect cauza problemei când pacientul nu se potrivește fix cu ce scrie în carte și apoi să-i explici, ca să înțeleagă și să-l motivezi să continue pe drumul corect!


Nu toți doctorii se ridică la standardul ăsta, desigur! Dar e important să avem în minte ce ne dorim, ca doctori și ca pacienți! Și să fim exigenți cu noi înșine și cu cei care ne îngrijesc, pentru că doar așa vom reuși să ne ridicăm la standardele pe care ni le dorim, nu?


Ce părere ai? M-aș bucura mult să aflu!


Îmi place să cred că aici construim împreună o comunitate și ridicăm standarde!

245 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page