top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiRuxandra Dobrescu

Mulțumim pentru efortul depus împotriva COVID-19

Ieri, 15 octombrie, am sărbătorit Ziua Mondială a Spălatului pe Mâini! Un obicei fooooarte important, acum mai mult ca niciodată!


Și nu uităm de mască! Trebuie să avem grijă de noi și masca ne protejează!

Purtatul măștii este un semn de grijă și respect față de cei din jur ❤️, pentru că masca pe care o port eu îi protejează pe cei din jur mai mult decât mă protejează pe mine!

Hai să mai vedem o dată de ce e așa!

Virusul e foarte mic și trece prin masca chirurgicală sau masca confecționată din bumbac, care nu sunt "impremeabile".

Mecanismul prin care ne protejează masca este altul: când respirăm, vorbim, strănutăm sau tușim virusul nu iese pe nas/ gură și se prelinge pe lânga noi cuminte 😄, ci este expulzat cu viteză la câțiva metri în jurul nostru și particulele mici-mici de lichid în care stă suspendat virusul pot rămane să plutească cateva ore în încaperea respectivă.

Dacă eu port mască și intru într-o astfel de încapere "încarcată" cu virus (de exemplu un birou în care nimeni nu poată mască), am șanse mari să mă infectez. În schimb dacă eu port mască și sunt bolnavă, masca mea "prinde" majoritatea acestor particule când vorbesc/ strănut, și le ține pe lângă mine, ca un mic norișor cu viruși, dacă vreți.

Dacă respectăm și un pic de distanța fizică, adică dacă nu sunt oameni înghesuiți pe lângă mine, atunci scade semnificativ riscul să se infecteze cei din jur.

Dar acest mecanism functionează doar in grup, adică dacă toți respectăm aceleași reguli - din cauza asta se spune că masca mea te protejează pe tine și masca ta mă protejează pe mine.

Hai să avem grijă unii de alții!

PS: Textul se referă la măștile chirugicale sau măștile textile. Până la urmă, orice barieră folosești pentru împrăștierea stropilor de care vorbeam, e bună...

Dacă te găsești într-o situație cu risc mare de contaminare (o încăpere aglomerată, eventual cu persoane care nu poartă masca ☹️), intri în categoria persoanelor cu risc crescut pentru o formă severă de COVID-19 și ai nevoie să te protejezi cât mai bine, atunci mai indicată este o mască de tip FFP2 sau KN95 care iți oferă protecție mai bună.


Dacă vi s-a părut util, dați mai departe să ajungă la cât mai mulți!

40 afișări1 comentariu

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page