top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiRuxandra Dobrescu

Sfaturi practice pentru vizita la doctor

Actualizată în: 4 feb. 2020

Sunt deja ani mulți de când lucrez prin spitale și cabinete medicale și ultima vreme mi-a oferit în plus ocazia, cam fără voie cum se întâmplă în situații de acest fel, să fac cunoștiință cu sistemul medical și din perspectiva pacientului și a însoțitorului de pacient.


Ca rezultat al acestor experiențe combinate m-am hotărât să pun pe hârtie (ok, pe ecran, de fapt...) câteva sugestii, sau hai să le spunem sfaturi, pentru a face cât mai eficientă vizita la doctor! Sper să vă fie de folos!



1. Alege cu atenție medicul la care vrei să ajungi!


Acest lucru nu este posibil într-o situație de urgență, dar de multe ori poți planifica în liniște o vizită la medic. În fond, când faci o rezevare la hotel, te documentezi și citești cu atenție recenziile; când angajezi un zugrav apelezi la cunoscuți pentru recomandări... nu este firesc să ai cel puțin aceeași grijă când vine vorba de sănătatea ta?


Acest aspect este esențial în situații medicale mai rare sau mai complicate, când este bine să alegi pe cineva cu experiența în tipul de afecțiune de care suferi: de exemplu, sunt endocrinologi care văd tumori neuroendocrine relativ frecvent, în timp ce sunt alții care au văzut 2-3 în întreaga lor carieră! La care dintre ei ai prefera să ajungi?


Plus că medicina este deja foarte vastă și în fiecare domeniu există medici supra-specializați pe o anumită nișă. De exemplu sunt chirurgi care efectuează 4-5 operații de tiroidă pe zi și sunt alții, chirurgi excepționali poate, dar care ajung să opereze maxim o tiroidă pe săptămână pentru că se ocupă în general de alte patologii. La cine ai prefera să apelezi pentru o tiroidectomie?


În plus de asta este de bun simț să te gândești că și printre doctori, ca în orice profesie, există unii mai pricepuți, mai cu experiență și alții mai puțin buni.


Cum găsești medicul potrivit? Începe prin a întreba medicul de familie, care are cu siguranță o rețea de medici specialiști cu care colaborează! Sau dacă endocrinologul te-a trimis la cardiolog, cere-i o recomandare, sigur va ști să-ți spună de cineva potrivit! Sistemul acesta de “recomandări” între colegi nu se bazează, în marea majoritate a cazurilor, pe relații de prietenie ci pe relații de colaborare: de cele mai multe ori este vorba de încredere reciprocă câștigată în timp dintr-un management în echipă al pacienților comuni.


În plus, dacă între diferiții specialiști există posibilitatea unui dialog deschis și rapid, asta va înlătura situații de genul: “Și ce v-a spus dr X?”“Aaa, da? Bine, atunci să-i spuneți să…”. Sunt situații penibile care tind să transforme pacientul într-o minge de ping-pong, transmițând mesaje între medicii din echipa care îl îngrijesc. În același scop, pentru a evita situații de genul asta, solicită întotdeauna o scrisoare medicală la sfârșitul vizitei care să conțină concluziile evaluării!


Ai o recomandare, ai un nume de doctor? Nu strică să faci și o căutare pe internet, să vezi ce poți să afli despre doctorul respectiv… Poți să găsești CV-uri care să-ți confirme, de exemplu, ca doctorul X este supra-specializat exact pe zona care te interesează pe tine!


2. Dacă ai fost deja la un specialist și nu ești mulțumit de ce ți s-a recomandat și dorești o a doua opinie, foarte bine! Este dreptul tău. Ai grijă însă la cine te duci... dacă nu ai aplicat din prima sfatul nr 1, aplică-l acum! Interesează-te acum dacă există un alt medic mai cu experiență în zona care te intersează! De multe ori chiar doctorul pe care îl consulți prima dată îți poate spune că nu are experiență suficientă într-un anumit domeniu și poate să îți recomande pe cineva potrivit, de exemplu într-un centru universitar care primește mai frecvent cazuri mai speciale/ complicate.


Încearcă să eviți situația în care, nemulțumit de primul consult, mai mergi ulterior la 2 alți specialiști aleși la întâmplare și te trezești într-un moment în care ai mai multe opinii medicale diferite și nu știi pe care să o crezi, pentru că nu știi în care din doctorii cu care ai interacționat să ai incredere... O capcană importantă în acestă situație este că, oameni fiind, luăm decizii sunt influența emoțiilor, și putem ajunge să ne oprim nu la opinia cea mai avizată, ci la cea care ne convine cel mai mult! Evident plecând de la acest raționament, încercați să nu mergeți la “nșpe” doctori până îl găsiți pe cel care să spună ce vreți să auziți, pentru că din suficiente încercări se poate întâmpla și asta!


3. Gândește-te foarte bine ce vrei să-l întrebi pe doctorul la care te duci!


Vizita la medic este pentru mulți dintre noi, involuntar, o situație stresantă și este posibil ca în contextul emoțiilor care ne înconjoară, să uităm să întrebăm unele lucruri. Sau uităm să povestim unele amanunte legate de suferința noastră care ar putea avea importanță.


În această situație ajută dacă mergi la cabinet însoțit de cineva apropiat, care cunoaște contextul și care poate completa sau corecta unele scăpări. Dacă ești o persoană emotivă poate să ajute să mergi pregătit cu o mică listă cu aspectele importante pe care vrei să le discuți sau întrebările pe care vrei să le pui doctorului tău.


Încearcă să fii organizat și să te limitezi la lucrurile cu adevărat importante care te-au adus acum la doctor. Divagări legate de cum ai căzut din pom când aveai 5 ani sau despre o unghie încarnată pe care n-ai avut ocazia să o arăți niciunui doctor până acum, dar doamna doctor e atât de drăguță că poate te sfătuiește și legat de asta, ei bine astea sunt lucruri care mută focusul discuției, pierd timp și pot face ca unele aspectele importante legate de afecțiunea actuală să fie trecute cu vederea.


Nu lăsa emoțiile sau “rușinea” să te împiedice să discuți lucrurile pentru care ai venit la doctor. Dacă este ceva ce vrei să discuți cu medicul tău și te jenează prezența cuiva din familie, roagă-l să iasă! Dacă ai ceva de întrebat, întrebă! Nu se pune problema că-l deranjezi pe domnul doctor, este acolo ca să fie deranjat! Evident asta se referă la vizita medicală planificată… dacă ai obținut numărul de telefon personal al doctorului, ți l-a dat ca să-l folosești în caz de urgență, nu ca să suni duminica dimineața că nu mai ai somn și te-a găsit cine știe ce curiozitate… Este un loc și un moment potrivit pentru orice!


4. Dacă afecțiunea pentru care mergi acum la doctor are un istoric relevant, pregătește dosarul medical cu documentele corespunzătoare investigațiilor anterioare!


Chiar dacă dorești o doua opinie pentru că nu ești de acord cu ce ți-a spus doctorul la care mers inițial, chiar dacă tu crezi că analizele pe care le-ai făcut acum o lună nu sunt relevante pentru că… (varii motive, obiective sau nu), include totuși toate documentele medicale anterioare în dosarul cu pricina! Doctorul este mai în măsură să aprecieze ce a fost bine făcut și ce nu… dacă nu ai încredere în analize o soluție ar fi să discuți cu doctorul dacă n-ar merita repetate. Informația oferită de analizele vechi are totuși rolul să orienteze diagnosticul – pot spune măcar în ce direcție mai trebuie căutat.


Documentele medicale vechi sunt întotdeauna importante pentru că ne ajută să aflam informații despre istoricul afecțiunii, despre prognostic și despre eventuale alte boli asociate pe care ar trebui să le avem în vedere. În plus, în unele situații este importantă dinamica în timp a analizelor: de exemplu când ajustăm tratamentul cu Thyrozol al unui pacient cu hipertiroidie este important să vedem în istoric cum a răspuns la dozele anterioare prescrise.


Unii pacienți au dosare medicale voluminoase construite în ani de suferință. În situația asta în niciun caz dosarul cu pricina nu trebuie lăsat acasă “că tot n-are timp domnul doctor să se uite la el”! Aduceți dosarul și aveți grijă să fie ordonat: încercați să includeți doar documentele medicale relevante, așezate în ordine cronologică. Dacă puteți, faceți un rezumat al istoricului medical; acest lucru poate să ajute mult doctorul să știe în ce direcție trebuie să “sape” mai departe. Această organizare corectă este extrem de importantă și este în primul rând interesul vostru! Un medic conștiincios va sta și va cauta și va parcurge dosarul daca este relevant, am petrecut numeroase ore făcând exact asta, dar trebuie să aveți în vedere că și timpul doctorului este finit, mai are pacienți la ușă, și trebuie să încercați, și voi și el, să maximizati timpul pe care îl aveți la dispoziție împreună.


Includeți musai în dosarul medical cu pricina și o lista cu medicația pe care o urmați în prezent! E păcat să pierdem timpul în consultație, eu încercând să ghicesc un medicament antihipertensiv care începe cu “P” sau care este ca o bulină mică roz…


Va urma…


Ți s-a părut utilă informația?

Dă-o mai departe!

1.048 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page