top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiRuxandra Dobrescu

Tiroida și protecția pentru ficat și stomac

Dacă iau medicamente pentru tiroidă trebuie să îmi protejez stomacul și ficatul?


Primul lucru pe care trebuie să-l reținem este că aproape orice substanță pe care o înghitem, fie că este vorba de alimente sau medicamente, naturiste sau chimice, ajunge în final să fie procesată în ficat, care este stația noastră principală de epurare și detoxifiere. Deci indiferent cât de naturale sunt, este bine să evităm să luăm suplimente, medicamente “naturiste” sau “protectoare hepatice” de orice fel, dacă nu avem o recomandare clară de la medic, pentru că putem ajunge ca, în loc să ne ajutăm ficatul, să-i dăm de fapt mai mult de lucru... Deci de principiu, nu luăm niciodată suplimente după ureche, doar așa, să fie... ‼️

Photo: www.freepik.com - Designed by topntp26 / Freepik

Concret...

🔸 Euthyroxul, Accu-Thyroxul și Novothyralul, medicamentele care conțin hormoni tiroidieni, conțin practic aceeași compuși pe care îi produce tiroida noastră, deci sunt identici cu hormonii tiroidieni “naturali”… deci nu trebuie să ne protejăm de ei în niciun fel! Nu avem nevoie de nicio protecție!

🔹 Dacă din diferite motive, trebuie să luăm medicamente care scad secreția acidă gastrică – de exemplu Omeprazol, Nexium etc, pentru că pe lângă hipotiroidism mai avem și o gastrită sau un ulcer, ceea ce se poate întâmpla, atunci trebuie să avem grijă să treacă măcar 4 ore după ce am înghițit Euthyroxul până luăm aceste medicamente, pentru că altfel absorbția hormonilor tiroidieni poate fi redusă!

🔸 Thyrozolul, medicamentul pentru hipertiroidie, este de cele mai multe ori bine tolerat și nu ne pune nicio problemă, deci nu plecăm din start cu ideea că trebuie să ne protejăm nici de el! 😊 Uneori însă poate apărea un grad de afectare hepatică, care se manifestă prin creșterea transaminazelor (analizele de ficat) caz în care medicul poate să prescrie unele medicamente care să combată acest efect advers, sau poate să recomande întreruperea tratamentului cu Thyrozol și înlocuirea lui cu altceva.

‼️ Este foarte important să nu ne auto-medicăm! Pentru multe din lucrurile care ne supără pot exista mai multe cauze posibile. Deci dacă observăm că ceva nu este în regulă, mergem la doctor și (ne) căutăm!

Vi s- părut util? Dați mai departe să mai citească și alții!

Rămâneți aproape!

2.770 afișări1 comentariu

Postări recente

Afișează-le pe toate

1 Comment


Cornelia Brebeanu
Cornelia Brebeanu
Jul 25, 2023

Mulțumim!Aș vrea să vă întreb dacă există o listă cu medicamente care nu pot fi luate împreună ,antagonice d

Like
bottom of page