top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiRuxandra Dobrescu

Tiroida în vreme de COVID

Este din ce în ce mai probabil că nu ne vom despărți foarte curând de Sars-CoV-2, adică de noul coronavirus, și foarte probabil va trebui să conviețuim încă câteva luni bune! În acest timp va trebui, în mod evident, să ne ocupăm și de restul problemelor noastre medicale.


Se cunoaște deja că unele afecțiuni, cum sunt diabetul zaharat, hipertensiunea arterială și afecțiunile cronice cardiace și pulmonare, se însoțesc mai frecvent de forme mai severe de COVID-19, boala determinată de infecția cu coronavirus.


Ce se întâmplă însă cu bolile endocrine in context de COVID-19? Când ne putem aștepta la un risc mai mare de infecție sau la o evoluție mai severă a acesteia?


Photo: Gustavo Fring, Pexels


Vă propun să începem cu afecțiunile tiroidiene, patologia cea mai frecventă din punct de vedere endocrin. În zilele următoare vom discuta despre disfuncțiile glandei suprerenale (insuficiență suprarenaliană și sindrom Cushing), despre pacienții în tratament cronic cu Prednison sau Hidrocortizon, despre obezitate și diabet zaharat și despre lucrurile la care ar trebui să fim atenți, ca medici sau ca pacienți, în contextul pandemiei de Sars-Cov-2.


Afecțiunile tiroidiene


Dovezile acumulate până în prezent arată că afecțiunile tiroidiene NU se asociază cu un risc crescut de infecție cu coronavirus și nici, în general, cu o evoluție mai gravă în caz de infecție, cu unele excepții, după cum vom discuta imediat.


Este însă esențial ca tratamentul disfuncțiilor tiroidiene, atât hipo cât și hipertiroidie, să fie făcut corect și nivelul de hormoni tiroidieni să fie adus în limite normale pentru a nu favoriza apariția de complicații!

Tiroidita cronică autoimună este o afecțiune tiroidiană extrem de frecventă, cauzată de o disfuncție autoimună care duce la formarea de anticorpi îndreptați împotriva tiroidei. Acest atac autoimun duce treptat la distrucția glandei tiroide și apariția în timp a hipotiroidismului, adică insuficiența tiroidiană, care necesită tratament substitutiv cu hormoni tiroidieni (Euthyrox sau Accuthyrox). Este important însă să înțelegem că deși tiroidita autoimună apare, cum îi spune și numele, prin mecanism autoimun, ea nu înseamnă imunodepresie, adică o scădere a imunității! Sistemul imun funcționează eficient în combaterea infecțiilor în general... În cazul particular al infecției cu coronavirus nu s-a identificat nici un risc crescut de infectare și nici un risc de a dezolta forme mai agresive de infecție!


Același lucru este valabil și pentru boala Basedow-Graves, care este tot o formă de afectare tiroidiană autoimună, care duce însă la hipertiroidie, adică la niveluri ridicate de hormoni tiroidieni. Tratamentul hipertiroidiei se face cu medicamente care “frânează” producția de hormoni tiroidieni la nivelul glandei tiroide (Thyrozol sau Propilthiouracil). Este extrem de important ca funcția tiroidiană să fie controlată corect pe tratament, pentru că hipertiroidia poate duce la afectare cardiacă, aritmii, ischemie sau insuficiență cardiacă!. Pentru obținerea unui control adecvat poate fi nevoie de repetarea la câteva săptămâni a dozărilor hormonale și ajustarea periodică a dozei, ceea ce impune o colaborare strânsă cu medicul endocrinolog, preferabil, în perioada prin care trecem, prin metode la distanță: de exemplu trimitem rezultatului analizelor pe email sau WhatsApp și discutăm la telefon despre cum continuăm tratamentul ulterior.


În unele situații putem folosi în tratamentul hipertiroidiei o metodă numită “block-replace”, adică “blocăm și înlocuim”: blocăm funcția tiroidiană cu Thyrozol și substituim hipotiroidismul care apare prin tratament cu Euthyrox. Pare contra-intuitiv să folosim la același pacient două medicamente cu rol opus, însă avantajul acestei scheme este că poate să minimize fluctuațiile de hormoni tiroidieni care pot apărea pe tratament cu Thyrozol, adică ne poate ajuta să obținem un nivel hormonal mai stabil. În mod obișnuit este o schemă rezervată acelor pacienți la care este dificil de obținut controlul hormonal doar cu Thyrozol sau la cei la care este dificilă dozarea hormonală periodică, de exemplu marinari plecați pe mări cu lunile, sau izolați acasă în caz de pandemie! 😊


Foarte important să știm că unul din efectele adverse cunoscute ale tratamentului hipertiroidiei cu medicamente antitiroidiene (Thyrozol sau Propilthiouracil) este agranulocitoza, adică scăderea numărului globulelor albe din sânge. Apare extrem de rar, la aproximativ 0.2-0.5% din pacienți, însă poate fi foarte severă! Manifestările clinice seamănă mult cu cele ale unui sindrom gripal: debut brusc, febră înaltă, durere în gât și pot chiar să fie confundate cu manifestările COVID-19! În acestă situație este important să luați de îndată legătura cu medicul endocrinolog, care vă va recomanda să întrerupeți imediat tratamentul și să faceți o determinare a hemoleucogramei pentru a confirma sau infirma acest diagnostic! Dacă ajungeți în grija altui medic decât endocrinologul care vă îngrijește deobicei, cu suspiciunea de gripă sau alt tip de infecție respiratorie, nu uitați să menționați că urmați tratament pentru hipertiroidie, pentru ca medicul să poată avea în vedere și posibilitatea unei reacții adverse la tratament!


Unii pacienți cu boala Basedow pot prezenta și afectare oculară - oftalmopatia Graves, care apare tot prin mecanism autoimun și care, în formele avansate, poate necesita tratament cu doze mari de glucocorticoizi, sub formă de tablete (Prednison sau Medrol) sau injectabil (Metilpredisolon). Tratamentul cu acest tip de antiinflamatorii steroidiene, administrat în doze mari, poate să ducă la o deprimare a sistemului imun și poate să crească riscul de infecție, inclusiv cu coronavirus, și poate să ducă la forme mai grave de COVID-19. Din acest motiv, este recomandat ca acești pacienți să fie foarte precauți și să încerce să evite la maxim orice expunere, adică să respecte cu strictețe măsurile de distanțare socială, spălat pe mâini frecvent, mască facială.


Tiroidita subacută – este o formă de afectare tiroidiană de tip viral sau post-viral, care începe să se manifeste în urma unei infecții de tract respirator. Poate apărea după episoade de gripă și ne putem aștepta să apară și după o infecție cu coronavirus. Se manifestă, în mod caracteristic, prin durere intensă la nivelul gâtului, uneori iradiată spre mandibulă sau ureche, febră, oboseală marcată, stare generală alterată, iar analizele de sânge arată un sindrom inflamator sever. Medicul endocrinolog vă va recomanda să faceți determinări hormonale pentru a testa funcția tiroidiană și eventual o ecografie tiroidiană pentru a exclude altă patologie. Tratamentul este cu antiinflamatorii nesteroidiene (Paracetamol, Ibuprofen) sau, în cazurile mai severe cu antiinflamatorii steroidiene (Prednison), cu precauțiile legate de riscul de imunodepresie despre care am vorbit deja.

Cancerul tiroidian nu se asociază, la cei mai mulți pacienți, cu un risc crescut de infecție virală și nici cu apariția de complicații în caz de infecție. Majoritatea cazurilor de cancer tiroidian diferențiat evoluează blând și se vindecă după operație și tratament cu iod radioactiv. Pe de altă parte, pacienții cu forme agresive, avansate de cancer tiroidian, la care sunt prezente metastazele (și vorbim atât de cancerul tiroidian diferențiat cât și de cancerul medular), mai ales dacă există și afectare pulmonară, sunt mai fragili în fața unei eventuale infecții cu coronavirus și trebuie să iși asume măsuri stricte de izolare și protecție. În plus, unele tipuri de tratament specific formelor avansate de cancer tiroidian, cum sunt inhibitorii de tirozin-kinază, pot duce la imunodepresie și risc crescut de infecție.



Pentru orice nedumerire vă stau la dispoziție! Nu ezitați să mă contactați!


Rămânem aproape!

4.214 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page