top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiRuxandra Dobrescu

Tiroidita autoimună: HIPO? HIPER?

Actualizată în: 23 nov. 2020

Tiroidita cronică este un tip de afecțiune autoimună în care sistemul imun devine “confuz” și începe să producă anticorpi (adică proteinele care în mod normal ne apără de infecții) îndreptați împrotriva propriului organism: în cazul ăsta îndreptați împotriva tiroidei, pe care o confundă cu ceva străin și o atacă!

Illustration: http://www.freepik.com/- Designed by Freepik


Aceștia sunt anticorpii pe care îi folosim în stabilirea diagnosticului de tiroidită cronică: ATPO (anticorpi anti-tireoperoxidază) și ATg (anticorpi anti-tireoglobulină).


În timp, acest atac autoimun distruge tiroida și apare hipotiroidismul (adică deficitul de hormoni tiroidieni).


La capătul celălalt al spectrului de boala tiroidiană autoimună este boala Basedow, care este tot o afecțiune tiroidiană autoimună. Doar că în acest caz sistemul imun produce niște anticorpi mai speciali, TRAB (anticorpi anti-receptor TSH), care nu distrug tiroida, ci din contră, se leagă de celulele tiroidiene și le stimulează să producă hormoni tiroidieni, așa că apare hipertiroidismul (adică excesul de hormoni tiroidieni).


Uneori se poate întâmpla ca la aceeași persoană sistemul imun să producă pe rând tipuri diferite de anticorpi! Așa că, uneori, o persoană poate să treacă prin perioade de hipertiroidie (boala Basedow) apoi hipotiroidie (tiroidita cronică autoimună)!


Mâine vorbim despre cum se manifestă și cu ce alte afecțiuni se poate asocia tiroidita cronica autoimună!


Rămâneți aproape!

1.207 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page